Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраниха бурките и в Бургас

| обновено на 01.06.16 в 17:33

След Пазарджик и Стара Загора, и Бургас прие забрана за носене на бурки. Общинският съвет в морския град одобри промяна в Наредбата за обществения ред и сигурност, според която на обществени места вече не е позволено да се закрива лицето.

С 34 гласа "за", 9 "въздържали се" и 1"против" общинските съветници в Бургас приеха предложението на ВМРО за забрана на облекла, скриващи лицето, каквито са бурките.

Според общинския съветник от Националния фронт за спасение на България Ангел Божидаров промяната в наредбата няма да попречи на туризма:

Какво ще правим, когато дойде един арабски шейх с жена си, ще я глобяваме ли. Да, ще я глобяваме. Законите в Република България важат за всички граждани по света. Що се отнася до това, че ще загубим от туризма, 56 години живея в този град, навалица от шейхове не съм видял още.

От групата на БСП не подкрепиха предложението.

По какъв начин общинската администрация ще осъществя контрол. Когато това влезе на национално ниво, ние сме първите от БСП, които ще го регламентираме в местни наредби, както се прави обикновено.Ние трябва да се мерим с Пловдив, с Варна, със София, а не с Пазарджик, аргументираха отказа си да подкрепят предложението общинските съветници Николай Тишев и Евгени Мосинов.

Против забраната гласува единствено общинският съветник от ДПС Шерафет Мехмед:

Щом по книгата повелява различно покриване на лицето, това е част от мюсюлманската религия. Тръгвам ли срещу бурката, аз тръгвам срещу вярата си. Въпреки, че бурки в община Бургас никога не е имало и няма да има.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниела Костадинова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

И Бургас иска забрана на бурките

Предложение за забрана на облекла, които покриват частично или изцяло главата и лицето, ще разглежда Общинският съвет в Бургас на днешното си заседание. Докладната записка е внесена от областния председател на ВМРО Георги Дракалиев . Целта е да се промени..

публикувано на 01.06.16 в 08:01