Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на Митьо Очите остава критично

| обновено на 09.06.16 в 14:46
Снимка: БГНЕС
В курорта Слънчев бряг е тежко ранен криминално проявеният Димитър Желязков, известен още като Митьо Очите.

При стрелбата беше убит един човек, който е от охранителите на Желязков. Вторият ранен при инцидента също е охранител. Той е с огнестрелна рана в крака и е без опасност за живота.

Състоянието на Димитър Желязков остава критично. Той е в хеморагичен шок и след множество операции е настанен в реанимацията на бургаската болница. Няма опасност за живота на охранителя на Желязков - Никола Маринов, който също беше прострелян. Над 40-годишен е убитият охранител на Димитър Желязков. Според запознати той се казва Александър и е известен с прозвището Водолаза.

Престрелката е станала при сбиване пред ресторант в района на дискотека "Айсберг". Скандалът е избухнал между 30 души от обкръжението на Димитър Желязков и от десет други мъже, посетители на заведението.

Броят на задържаните към момента е седем, заяви в предаването "Преди всички" главният секретар на МВР Георги Костов:

Броят на задържаните ще бъде една динамична цифра през целия ден. Вече са установени близо 30 лица, които имат различно участие във възникналия инцидент. Текат оперативно издирвателни средства на територията на пет области в страната. Имаме задържани двама въоръжени млади мъже. Единият - от групата на Димитър Желязков, а другият е от групата на собственика на заведението. Той вероятно е и извършител на убийството на приближения на Димитър Желязков.

При престрелката са пострадали лица, които са били в района на заведението. Всички са от обкръжението на Димитър Желязков – двама леко пострадали, един убит близък сподвижник на Желязков и самият той, който в момента е настанен в болницата в Бургас. Нямаме данни за пострадали туристи и случайно преминаващи в района. 

Стрелбата е станала малко преди 21.00 часа.

Инцидентът в заведението е предхождан от инцидент от вчера следобед, когато след възникнал спор за паркомясто собственикът на заведението е нанесъл лека телесна повреда над лице, живеещо на съпружески начела с дъщерята на Димитър Желязков. След това има данни за комуникация между Димитър Желязков и собственика на заведението. За съжаление за инцидента и за тази комуникация между двамата по никакъв начин колегите от Областна дирекция на МВР - Бургас не са били сезирани, поясни комисар Георги Костов.

Критични остават следващите 10 часа за живота на Димитър Желязков. Той е прострелян с пет куршума, като единият от тях не е изваден от тялото му, каза изпълнителният директор на бургаската болница д-р Георги Матев:

При приемането установих, че състоянието е тежко, на базата на засягане на бял дроб, засягане на корем, засягане на пикочен мехур, засягане на крайник. Усложнена е била ситуацията, засегнати са и съдове, които са довели до изключително тежък кръвоизлив с много тежък хеморагичен шок. Диагностицирани са пет куршума, от които четири са извадени, но единият не е изваден. Той не е до такава степен опасен за здравето на пациента и едва ли ще предизвика някакви усложнения.

По-рано заместник-директорът на болницата в Бургас д-р Светлозар Георгиев също заяви, че състоянието на Димитър Желязков е много тежко:

В момента е след множество операции, след нараняване в областта на малък таз, пикочен мехур и гръден кош, с масивна кръвозагуба, която постоянно е възстановявана и изчерпахме всички количества, дори изпратихме линейка до Стара Загора за още количества плазма. В момента е относително стабилизиран, но временно. В близките 24 часа ще стане ясно как ще се развива.

Преди няколко месеца Димитър Желязков беше един от свидетелите по дело за организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици по Южното Черноморие. Там, а и в цялата страна, името му се свързва с търговия на наркотици и с контрол върху проститутки. През 1997 г. бе свързван и с атентат срещу кмета на Несебър Живко Георгиев. 

По искане на социалистите утре в парламента вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова ще информира депутатите за разследването на престрелката в Слънчев бряг.

Цялото интервю с Георги Костов чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.