Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Престрелката в Слънчев бряг е за място – източник на доходи от престъпна дейност

| обновено на 17.06.16 в 17:24
Снимка: БГНЕС

Срещу още двама души са повдигнати обвинения за престрелката на 8-и юни в Слънчев бряг. Това каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. В опит за убийство на несебърския наркобос Димитър Желязков са обвинени Георги Иванчев и Радослав Димитров.

Екип от Върховната прокуратура, 25 оперативни работници, 10 полицаи и 15 експерти работят по случая с престрелката в Слънчев бряг, каза главният прокурор Сотир Цацаров:
До момента са извършени 15 огледа на местопроизшествие, разпитани са 84 свидетели, 10 са обиските, претърсванията и изземванията са седем, назначените експертизи са 37 като за краткия срок са изготвени шест от тях
.

След излизането от затвора Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е възстановил целия си икономически силов потенциал под формата на нелегална дейност, подчерта Цацаров, според когото няма данни за политически чадър над Митьо Очите, но връзки със служители на МВР и представители на съдебната система не трябва да бъдат изключени.

Трима са вече обвиняемите за убийството на охранителя Александър Алексиев и опита за убийство на Димитър Желязков, уточни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов:

Георги Михайлов Иванчев е привлечен като обвиняем затова, че на 8 юни 2016 година с огнестрелно оръжие, пистолет "Макаров" с изтрити номера, произвеждайки три изстрела, насочени към тялото на Димитър Желязков по жизненоважни органи, се е опитал да умъртви Димитър Желязков, Радослав Веселинов Димитров, който на същата дата и при същият инцидент, също е направил опит да умъртви Димитър Желязков.


До момента няма привлечени като обвиняеми за хулигански действия хора от групата на Димитър Желязков, уточниха от прокуратурата. Във връзка с атентата на бургаското летище преди четири години главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че до 15 юли трябва да бъде изготвен обвинителният акт по случая.

Главният прокурор съобщи още, че близо седмица Софийската градска прокуратура разследва следователя от РПУ "Слънчев бряг" Иван Христов за обвързаност с лица от криминалния контингент. Подобен начин на работа на служител от съдебната власт е недопустим. След като е бил толериран толкова време на местно ниво, ясно сега показваме, че няма да го толерираме, каза Цацаров. Заедно с това разследване, обект на масирана проверка са били хотел и заведение в "Слънчев бряг", но главният прокурор отказа да уточни чия собственост са те.

Подробности чуйте в репортажа на Даниела Костадинова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.