Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкращават се сроковете за одобрение от Фонда за лечение на деца

Пилософ: Процедурата, по която Фондът за лечение на деца заплаща имплантите, ще бъде облекчена

| обновено на 07.07.16 в 17:34
Снимка: cfld-bg.com

Съкращават се сроковете за одобрение от Фонда за лечение на деца, както и изискваните документи. Това предвиждат оповестените промени в правилника на институцията, посочи зам.- министър Ваньо Шарков

Ваньо Шарков

Разглеждането на първоначално подадените заявления – досега срокът беше тридневен, според новите правила, до два работни дни. Разглеждане на допълнително подадени документи – срокът беше тридневен, сега става до края на следващия работен ден след подаването. Изпращане за външна експертиза – досега писваше регламент, сега регламентът е до края на работния ден, следва денят, в който е разгледано заявлението. Представяне на външна експертиза – срокът беше 14-дневен, става седемдневен. Разглеждането на заявлението от Обществения съвет – става не по-късно от десет дни след получаване на оферта и доклади от външна експертиза.

Децата ще могат да получат имплант или да заминат на лечение в чужбина само със становище от лекарска комисия или онкокомитет, без да се търси мнението на външен експерт, обясни зам.-министър Ваньо Шарков.

Това сериозно ни тревожи, защото понякога интересите на болницата не съвпадат с интересите на детето, коментира Красимира Величкова, член на обществения съвет на Фонд и директор на Българския дарителски форум:

Идеята, когато през 2010 се променяше правилника на фонда да има независими външни експерти, които индивидуално да дават мнение, а именно, да им се даде възможност по спокойно да изразяват мнението си, по обективно в най-добрия интерес на детето. Опасяваме се, че общото мнение на лекарите би било по-добре от няколко обективни, индивидуални мнения на външни експерти.

Промените разширяват правомощията на директора на Фонда, който задължително трябва да е лекар. Становища ще дават националните консултанти, председателите на научни дружества или изрично посочени от тях специалисти.

По-рано представители на неправителствени организации в Обществения съвет на Фонда алармираха, че новата администрация бави лечението на тежко болни деца.

Процедурата, по която Фондът за лечение на деца заплаща имплантите, ще бъде облекчена с планираните промени в правилника. Това заяви пред "Хоризонт" директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ

Проф. Владимир ПилософАз ще се въздържа да кажа какви са предложенията ми, но специално, когато става въпрос за лечение в България, и то искане на импланти, нашата вътрешна процедура трябва да бъде опростена, да бъде аналогично на това, което прави НЗОК, защото фактически съществена разлика между двете няма.


Директорът и целият екип на институцията бяха сменени през април, след като ГДБОП арестува всички служители, начело с тогавашния директор Павел Александров. 

Предложенията за промени в правилника ще бъдат качени на сайта на Министерството още днес. В следващите две седмици всички заинтересовани могат да изпращат становища и предложения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.