Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наши производители настояват за правила и контрол на вноса на плодове и зеленчуци

С. Стаменова: Проблемът може да се реши при добра координация между Гранична полиция, НАП и Агенцията за безопасност на храните

Снимка: БГНЕС

Производители на плодове и зеленчуци отново протестират срещу дъмпинга на евтини и некачествени стоки от борсите в Гърция, търговци внасят "за собствена употреба" тонове зеленчуци. Спекулата и нерегламентираната търговска дейност в сектора е явна, твърдят производители. Зеленчукопроизводители от Благоевградско се оплакаха за пореден път от подбиване на цената на българската продукция за сметка на внос от Албания, Македония, Гърция и Египет. 

Председателят на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013" Георги Кафтанов коментира за "Хоризонт", че настояват за обмитяване на вносната продукция от трети страни, а приходите да влизат в хазната.

Трябва ясна стратегия за развитие на сектора. Искаме правила, казват производители.

Търговци твърдят, че има лошо качество и при българските продукти. Според тях много от клиентите са разколебани в желанието си да изберат българското. Предпочитат гръцки и полски домати.

София Стаменова, директор на дирекция "Контрол на качеството на плодовете и зеленчуците" в БАБХ, коментира проблема:

НАП имат готовност да се включат при наше искане. Има търговци с големи задължения. Малките търговци с микробуси до 1 тон, които пътуват ежедневно, чиито обороти не са малки, но така се водят, явно са неуловими. НАП контролира големите тирове, обясни Стаменова. Тя отбеляза също, че този проблем се явява периодично. Подчерта, че не се внася само залежала и некачествена стока, има и продукти с високо качество и други с по-ниско качество на по-ниска цена.

Проблемът може да се реши при добра координация между Гранична полиция, НАП и Агенцията за безопасност на храните, каза още София Стаменова.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.