Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест свещи пламнаха в знак на почит за жертвите от атентата на Летище Бургас

На Летище Бургас се състоя възпоменателна церемония в памет на жертвите от атентата на паркинга на летището преди четири години, при който загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобус. Церемонията започна с едноминутно мълчание, като бяха запалени шест свещи в памет на загиналите. След това церемонията продължи с религиозен ритуал и молитва "Кадиш", която е молба към Бог за светлина на душите на починалите, изпълнена от главния равин на България Соломон. 

Да почетат паметта на жерлтвите в кървавия атентат пристигнаха посланикът на Израел у нас и Нейно превъзходителство Ирит Лилиан, главният секретар на МВР Георги Костов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на града Димитър Николов, както и представители на еврейската общност "Шалом" в Бургас. 

Родителите на загиналия Маор Харуш - Рути Харуш и Арош Бениамин споделиха:

Животът ни се промени. Не е лесно да се връщаме към спомена

Те призоваха българската държава да се погрижи извършителите на атентата да бъдат арестувани и наказани. От името на Община Бургас заместник-кметът по финанси Красимир Стойчев увери, че страната ни е безопасно място за израелските граждани, че тук са въведени засилени мерки за сигурност. 

Четири години по-късно не може да избледнее картината на жестокия терористичен акт, каза Нейно превъзходителство Ирит Лилиан:

Ние днес плачем за жертвите и техните семейства, чиито живот се промени. Няма успокоение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Сотир Цацаров

Цацаров: Имаме над 170 свидетели и около 100 експертизи за атентата на Летище Бургас

Срещу двамата подсъдими за атентата на бургаското летище са повдигнати обвинения в помагачество към тероризъм. Това каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров . Той уточни, че свидетелите по делото са повече от 170, а направените експертизи са близо..

публикувано на 18.07.16 в 14:53