Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Трябва да се преговаря с руската страна по проблема "Белене"

Снимка: БГНЕС
Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира в "Преди всички" решението държавата да се откаже от собствеността си в Пловдивския панаир в полза на Варна и проблема с АЕЦ "Белене".

Раздробяването на собствеността на държавата не е добър вариант. Ако държавата със своите 49 процента не можа да се справи с г-н Гергов, нямаме основания да смятаме, че двете общини ще се справят. Държавата не е получила и стотинка от г-н Гергов. Нищо хубаво не произлезе за държавата от всички варианти с негово участие. Не знам на какво се надяват тези хора. Най-добре беше държавата в името на публичния интерес да търси решение като физическо разделяне на активите и тогава да направи нещо смислено със своите активи или да ги даде на пловдивската община,
смята бившият министър.

Опасявам се, че няма как нито Пловдив, нито Варна да защитят интереса си. Ако държавата реши да даде тези 70 млн. лева на общините, беше логично този дял да отиде в Пловдив, уточни Трайчо Трайков.

Трайков коментира и посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Москва.

Явно има шансове, щом се върви в тази посока. Сделка с активите за АЕЦ "Белене", за да се компенсират загубите от решението на арбитража - това е правилната стъпка и трябва да се опитваме да постигнем напредък с руската страна, смята Трайков.

Има аргументи, с които българската страна да убеди руската. Това изисква желание от руска страна, разбира се. Това не е първият момент, в който България иска да продаде това оборудване. Опитахме се да го направим и преди, но не срещнахме разбиране, припомни Трайков.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.