Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорът от Благоевград Георги Качорев системно забавял дела

Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС

Прокурорът от Окръжната прокуратура в Благоевград Георги Качорев, който е наблюдаващ по делото срещу Емил Първанов - Ембака, убил човек на автомагистрала „Струма“, ще бъде подведен под дисциплинарна отговорност поради системни пропуски и забавяне на наказателните дела. Това стана ясно от изявление на говорителя на Главната прокуратура Румяна Арнаудова

След прецедента с пропуснатите срокове за повдигане на по-тежко обвинение на Емил Първанов-Ембака, Софийският апелативен съд реши убиецът на бившия легионер Николай Чивиев да бъде освободен от ареста и му наложи  мярка „подписка“. За да спаси положението прокуратурата му повдигна друго обвинение - закана за убийство и палеж, което го остави  зад решетките в следствения арест. Освен това магистратите смятат, че още преди година и половина прокурорът е имал основание да повдигне по-тежко обвинение. 

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на работата на прокурор Качорев. Оказа се, че за последните седем месеца той не е извършил нито едно процесуално-следствено действие. Проверяващите инспектори се натъкнали и на други фрапиращи случаи. За 10 месеца прокурор Качорев не е предприел никакви действия по дело за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа. Без резултат е и осемгодишно разследване на мъж, обвинен в  данъчна измама, което позволило на  разследвания да се укрие в Италия. В края на април тази година властите го открили и върнали в страната ни, но все още не му е повдигнат обвинителен акт.

Сотир Цацаров е внесъл предложение до прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет Георги Качорев да бъде подведен под дисциплинарна отговорност. Най- вероятно той ще бъде отстранен от Окръжна прокуратура - Благоевград, в която беше командирован преди осем години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Емил Първанов-Ембака

Емил Първанов остава в ареста, въпреки че Софийският апелативен съд го пусна на свобода

Няколко часа след като Софийският апелативен съд пусна на свобода Емил Първанов , по прякор Ембака, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза за БНР, че засега той остава в ареста заради старо разследване на Софийската районна прокуратура...

публикувано на 12.07.16 в 21:34

Емил Първанов - Ембака, издирван за убийство, се предаде в Благоевград

Емил Първанов , с прякор Ембака, който бе издирван за убийство на автомагистрала "Струма" в края на юни, се предаде днес в прокуратурата. О бвиненият в убийството на Николай Чивиев , който бе служител по охраната на строящия се тогава участък от..

публикувано на 09.11.15 в 16:01