Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рио Силвия се издъни при допинг тест

Силвия Дънекова
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио е било уведомено, че в допинг пробата на състезателката ни по лека атлетика Силвия Дънекова е открито наличието на неспецифична субстанция. Дънекова е подложена на внезапен извън състезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането ѝ в Олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина, защото е имало нещо съмнително. На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на неспецифична субстанция от групата, известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа". Изследването на проба Б потвърди резултата от проба А. Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред Спортния арбитражен съд.
Силвия Дънекова е била проверявана стриктно за употреба на забранени вещества по време на подготовката си за Рио. Нито веднъж не е дала съмнителен резултат. Многократните тестове, през които е минала преди да отпътува за Рио са били дело на родната антидопингова лаборатория и пред пратеници на Световната антидопингова агенция. Четиригодишно наказание очаква атлетката ни.
Министерството на младежта и спорта остро осъжда поведението на лекоатлетката Силвия Дънекова. Недопустимо е по този начин да се руши имиджа на България и да се слага петно върху целия български спорт! Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК). Атлетката беше тествана от нашата Антидопингова организация преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки са отрицателни. Преди началото на Олимпиадата Дънекова представи и програмата си за възстановяване на комисията за мониторинг и медицински контрол на спортистите, които ще участват на игрите. Оттук нататък отговорността за субстанциите, които е приемала състезателката е лично нейна и на лекаря, с когото работи.
До 8 август на българските спортисти, които ни представляват на Олимпийските игри от нашия Антидопингов център са направени 62 уринни и 5 кръвни теста. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби. Някои от състезателите, които са с възможности за спечелване на отличие в Рио са подложени на до 4 проби в България и на до 6 проби от Международните федерации и МОК.
Последният случай на положителна допинг проба на български представител в олимпийски турнир по леката атлетика датира отпреди 16 години. В Сидни 2000 състезателката на троен скок Ива Пранджева е уличена в употреба на анаболния стероид нандролон. Всъщност за скандала се разбра два дни преди игрите, но Пранджева заминава и дори се готви за участие. Няколко часа преди квалификацията обаче излизат резултатите и от Б-пробата и скачачката е изхвърлена от спорта завинаги, тъй като това е второто й провинение. Четири години по-рано в Атланта тя се класира четвърта, но там също бе хваната с анаболи и впоследствие бе декласирана.
Треньорът по лека атлетика от Кения Джон Анзра е бил изгонен от олимпиадата, след като се е опитал да замени свой състезател на проверка за допинг. Той е наставник на спринтьорите. Той бил хванат с акредитацията на Фергюсън Ротих, който бе четвърти на 800 метра на световното първенство.
Втори допинг скандал в Рио: Китайската състезателка по плуване Чън Синуй е дала положителна проба за забранена субстанция по време на Игрите в Рио, съобщи китайската информационна агенция Синхуа. 18-годишната китайка е проверена с кръвна проба на 7 август. Синуй плува във финала на 100 метра бътерфлай жени и остана четвърта. Китайската федерация по плувни спортове е уведомена за случай преди два дни и веднага е подала жалба в Спортния арбитражен съд.
Какво постигнаха българските спортисти вчера:
Състезателките ни по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви загубиха първия си мач от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Българките отстъпиха с 0:2 гейма от деветите в света Со Хи Лий и Йе На Чанг от Южна Корея. Нашите състезателки наваксаха сериозно изостване в точките в първия гейм, имаха и два геймбола, но отстъпиха. Във втория гейм отново се стигна до изоставане на българките с цели 8 точки при 18:10, след което Со Хи Лий и Йе На Чанг спечелиха с резултат 21:15.
Българинът Симеон Чамов отпадна на осминафиналите в категория до 69 килограма на олимпийския турнир по бокс в Рио де Жанейро. Чамов загуби драматично с 0:3 съдийски гласа срещу Сайлон Арди (Тайланд) във втория кръг от надпреварата. И тримата съдии дадоха резултат 30:29.
Гребане: Георги Божилов и Кристиан Василев се класираха на трето място във финал "Б" на двойка скул на турнира по гребане.
Други по-интересни резултати:
Четвърти златен медал от олимпийските игри в Рио и общо 22-и в кариерата си спечели феноменалният американски плувец Майкъл Фелпс. Той триумфира в любимите си 200 метра съчетано плуване и стана първият плувец в историята, печелил една и съща дисциплина в четири поредни олимпиади. Фелпс ще има поне още един шанс да добави и пети медал от Рио, след като минути след спечелването на титлата на 200 метра съчетано плуване, достигна и до финала на 100 метра бътерфлай.
Канадската тийнейджърка Пени Олексяк и Симоне Мануел от САЩ финишираха с равно време и разделиха златото във финала на 100 метра свободен стил за жени на олимпийския турнир по плуване в Рио. Двете пипнаха едновременно стената с време 52.70 секунди. Шведката Сара Шострьом, олимпийска шампионка на 100 метра бътерфлай, взе бронза с 52.99. За втори път в историята на олимпийските игри финалът на 100 метра свободен стил завършва с две победителки след Игрите в Лос Анджелис през 1984 година, когато американките Нанси Хогшед и Кери Стейнсейфър спечелиха с равно време 55.92.
Хърватия оглави временно класирането в група "Б" на олимпийския турнир по баскетбол за мъже, след като победи с 80:76 Бразилия.
Световният вицешампион Литва постигна трета победа в група "Б" на турнира по баскетбол за мъже на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Литовците победиха Аржентина с 81:73 точки и са начело в класирането в група "Б". Световният шампион и сребърен медалист от Лондон 2012 Испания постигна първа победа, след като в третия кръг спечели срещу Нигерия с 96:87 точки.
Шампионът от Лондон 2012 Анди Мъри се класира за четвъртфиналите на олимпийския турнир по тенис при мъжете. Поставеният под номер две в основната схема британец победи трудно с 6:1, 2:6, 6:3 срещу Фабио Фонини. В третата част Мъри изоставаше с 0:3 срещу италианеца, но спечели следващите шест гейма и си осигури участие на четвъртфиналите в Бразилия.
Мъжкият национален отбор на Фиджи по Ръгби-7 спечели първа титла за страната от олимпийски игри. Това се случи при дебютното участие на този спорт на най-престижния спортен форум. В битката за златото в Рио Фиджи победи Великобритания с 43:7.
Бразилия - САЩ- 1:3, Канада - Франция  - 0:3, Италия - Мексико  - 3:0
Иран - Куба- 3:0, Русия - Египет - 3:0, Полша - Аржентина  - 3:0
Испанецът Рафаел Надал се отказа от участие в турнира по тенис на смесени двойки. Надал трябваше да си партнира с шампионката от "Ролан Гарос" Габрине Мугуруса. Той обаче не излезе на корта за третия си мач от програмата на шестия ден на игрите. Надал и Мугуруса трябваше да играят срещу Луция Храдецка и Радек Щепанек от Чехия. Испанецът си осигури поне един медал от Рио, след като заедно с Марк Лопес се класира за финала на двойки мъже. Надал продължава и на четвъртфиналите на сингъл.

Българското участие на олимпийските игри в Рио продължава днес:
От 15:00 часа българско време Антон Ризов ще участва в квалификациите на 50 м пушка от позиция прав.
Малко след него в сектора за тласкане на гюле Радослава Мавродиева ще даде начало на българското участие в турнира по лека атлетика. Квалификациите са с начален час 16:05 часа.
В 17:00 часа своя дебют на олимпийски игри ще направи надеждата ни за медал в категория до 51 кг в бокса - Станимира Петрова. Жребият я противопостави на Тетяна Коб (Украйна).
В 21:55 часа своя втори мач от предварителната група в турнира на двойки по бадминтон ще изиграят сестрите Габриела и Стефани Стоеви. Те се изправят срещу номер 2 в световната ранглиста - Ян Ю и Юентин Тан (Китай).
Ивет Лалова също започва в Рио. Тя ще стартира в сериите на 100 м, които са след полунощ българско време.

Чуйте разговора в студиото на Ивайло Николов и Данаил Конов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34