Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доизживяването на старите сметища - пожароопасно и неекологично

Пожар на сметището в Бобошево
Снимка: БГНЕС

Над 40 стари сметища са закрити в рамките на година и половина, а на територията на страната са изградени 18 нови системи за управление на отпадъците.

Въпреки заплахата от евросанкции още от юли 2009 година, когато страната ни е трябвало да закрие всички стари сметища и да се изградят нови регионални депа за управление на отпадъците, старите сметища все още работят.

Проблемите с отпадъците на общините от Рилското корито си имат своя драматична предистория.  Години наред изграждането на завод за депониране и оползотворяване на отпадъци в Кочериново беше на стартова линия. Това осигури два мандата на тогавашния кмет Костадин Катин. Резултатът- завод няма, а  кметът беше арестуван и все още е разследван за злоупотреби в особено големи размери.

Сега няколко общини гледат с надежда към Благоевград, където са готови с проект за оползотворяването на отпадъците. По него ще се обработват отпадъците на Симитли, Бобошево, Рила, Кочериново и областния център. Строителството ще започне най-вероятно догодина, а дотогава отпадъците поемат по стария път към бунищата, които лесно се запалват в жегите и обгазяват близките селища.

Миналата седмица се запали благоевградското сметище, преди два дни  - това в село Слатино, където се депонират всички отпадъци на община Бобошево. Живеем в страх и ужас да се запалим или отровим, разказват местни хора, живеещи в близост.

Още по темата - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.