Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите:

"Brazil" - Гал Коста

БНР Новини
Снимка: musica.uol.com.br




И днес песента в "Незабравимите" ни отвежда в Бразилия, тя така се и нарича - Brazil, и за разлика от предните ни 5 бразилски стандарта, не е написана от Антонио Карлуш Жобим.

Историята й започва още през 1939, пълното й име е "Aquarela do Brasil", написана е от Ари Барозу - самият той много интересна и енигматична личност. Не само композитор, но и футболен коментатор и радиоводещ (при това на шоу за таланти), един от най-влиятелните музиканти в Бразилия през първата половина на 20 век, или преди боса-нова ерата. Казва, че в Aquarela do Brasil е искал да отдели самбата от трагичния елемент, както и от чувствеността, и да е просто един израз на радостта от живота. След като нотира първите акорди, самата мелодия се "излива", точно като дъжда, който точно тогава се изливал проливно и задържал композитора в къщи. Така за една вечер той написва две песни. А заглавието идва като контрапункт на "дъждовните акварели" - картини на радост и слънце.

Първият изпълнител на Aquarela do Brasil е Франсиско Алвес, но за големия успех й трябва малко повече време. През 1940 тя все още не е сред "трите топ песни" на Карнавала в Рио. Президент на журито, което определя песните, е известният композитор Хектор Вила-Лобос. Ари Барозу дотолкова му се обижда, че Brazil не е избрана, че не му проговаря цели 15 години до церемонията, на която и двамата получават един от най-значимите ордени в Бразилия. А междувременно песента става част от анимационния филм на Уолт Дисни Saludos Amigosпрез 1942, както и първата бразилска песен с над 1 милион пускания по американските радиостанции. Тогава се появява и текст на английски, дело на Боб Ръсел, а песента поставя начало на ново течение в самбата, известно като "екзалтирана самба". Следват много записи, включително и от страна на Франк Синатра и Бинг Кросби, както и много противоречиви трактовки (включително и политически, по време на различните режими в Бразилия). Тери Гилиъм включва специално записана версия на песента в своя прочут филм "Бразилия".

Много още може да се разказва за Brazil, но нека я чуем без предразсъдъци, а с удоволствие, защото е наистина самба в най-слънчевия й вид.

Изпълнението, което избрахме, е на прочутата бразилка Гал Коста.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24