Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юсейн Болт спечели историческа трета поредна олимпийска титла в спринта на 200 метра на Игрите в Рио де Жанейро

Юсеин Болт
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Юсейн Болт спечели историческа трета поредна олимпийска титла в спринта на 200 метра на Игрите в Рио де Жанейро.

Сприньорът от Ямайка постигна 19.78 секунди на финала и завоюва осми олимпийски златен медал в кариерата си.

Той е първият лекоатлет в историята с три поредни олимпийски титли на 100 и на 200 метра. Така той се доближи на една крачка от целта си - нови три златни медала в Рио, след като триумфира на 100 метра, 200 метра и с щафетата на 4 по 100 метра на Ямайка в Пекин 2008 и в Лондон 2012.

За него това беше последна индивидуална дисциплина на олимпийски игри.

Женската щафета на САЩ на 4 по 100 метра се класира за финала, след като бягаха самостоятелно в допълнителна трета серия. Това беше наложено, след като в редовната серия американките не успяха да предадат палката, а се оказа, че бразилска състезателка е бутнала Алисън Филикс и тя не можа да подаде на Инглиш Гарднър.

Последва жалба от страна на САЩ срещу бразилките, която беше уважена, а отборът на Бразилия дисквалифициран.

На американките беше необходимо време, по-добро от 42.70 и те го постигнаха без никакъв проблем.

В състав Тиана Бартолета, Алисън Филикс, Инглиш Гарднър и Моролаке Акиносън те завършиха с време 41.77 секунди, което е второ най-добро в света за сезона. Освен това, резултатът им е и най-добър от всичките осем отбора. Влизането на САЩ на финала означава отпадане на отбора на Китай, който става 9-и в ранглистата.

Второто време сега е на Ямайка- 41.79, а третото е на Великобритания- 41.93. Освен Бразилия, отборът на Казахстан също е дисквалифициран.

Бронзов медалист по вдигане на тежести е лишен от своя медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро, след като даде положителна допинг проба за забраненото вещество "стрихнин", съобщиха от Спортният арбитражен съд (КАС).

Изат Артиков е уличен в употребата на допинг, след като стана трети в категория до 69 килограма. Той е лишен от отличието си.

Допинг пробата на Артиков е положителна за наличието на "стрихнин". Резултатите на спортиста в Рио е анулиран, а той трябва да напусне Рио де Жанейро, се казва в съобщение на КАС.

Четвърто място в категорията зае Луис Москера от Колумбия.

Промяната на официалното класиране и връчването на бронзовия медал на друг спортист е отговорност на Международната федерация по вдигане на тежести и на Международния олимпийски комитет, казват още от КАС.

Артиков е първият медалист от олимпийските игри, който е уличен в употребата на допинг.

Българинът Димитър Кръстанов се нареди на 17-о място след първото състезание от олимпийския турнир по модерен петобой в Рио де Жанейро. Кръстанов събра 214 точки в надпреварата по фехтовка.

Лидер с нов олимпийски рекорд от 268 точки е Александър Лесун от Русия, следван от Патрик Дог (Германия) и Омар Ел Гезири (Египет) с по 238 точки.

Една от надеждите ни за медал в Рио - Тайбе Юсеин, отпадна още на старта на олимпийския ТУРНИР по борба в категория до 63 килограма. Възпитаничката на селекционера Серафим Бързаков отстъпи със 7:10 точки пред американката Елена Пирожкова. След това загуби и шансове за репешаж, след като съперничката й не съумя да стигне до финала.

Юсеин успя да навакса изоставането си от 0:2 и обърна резултата до 4:2 точки. Тъкмо когато изглеждаше, че е поела инициативата, Пирожкова успя да я превърти няколко пъти и натрупа категоричен аванс. В последните секунди българката опита няколко отчаяни атаки, но без успех.

Българската състезателка в скока на височина Мирела Демирева се класира за първия си олимпийски финал. Тя преодоля от първия опит 194 см, колкото бе и квалификационната норма. Преди това Демирева срещна сериозни трудности на 192 см, които успя да скочи от третия опит.

С днешния успех Демирева стана третият български лекоатлет, класирал се на финал на олимпийските игри в Рио. Преди нея това сториха Тихомир Иванов (скок на височина, десето място) и Ивет Лалова (200 метра, осмо място).

Общо 17 състезателки се класираха за финала в дисциплината, насрочен за събота.

Американецът Райън Краузър спечели олимпийското злато в тласкането на гюле, подобрявайки олимпийския рекорд в дисциплината. 23-годишният състезател записа 22.52 метра в най-добрия си пети опит и прати в историята рекорда от форуми под петте преплетени кръга на легендарния Улф Тимерман (ГДР) от 22.47 м, поставен през далечната 1988 г. в Сеул. Когато Тимерман е поставял рекорда, Краузър дори не е бил роден.

Националният рекордьор Георги Иванов отпадна в квалификациите на гюле на турнира по лека атлетика на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Иванов завърши с 19.49 м, които постигна във втория си опит. Преди това той записа 19.08 м, а в третия си опит направи фаул. Така Иванов се нареди 13-и в група "Б" и 25-и в крайното класиране.

Трима български състезатели в два вида спорт ще вземат участие в 14-ия ден от Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

В борбата ще ни представят Владимир Дубов и Георги Иванов, а индивидуалната ни състезателка в художествената гимнастика Невяна Владинова излиза за квалификациите за многобоя.

Участието на българските олимпийци в 14-ия ден на Игрите в Рио 2016:

- борба, свободен стил: Владимир Дубов (категория до 57 килограма), Георги Иванов (категория до 74 килограма) - около 16.20 часа

- художествена гимнастика: квалификации за индивидуалния многобой Невяна Владинова - 16.20 часа

Още любопитни факти и новини от Рио 2016 - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48