Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма застрашени селища от пожара в Кресненското дефиле

| обновено на 29.08.16 в 09:58
Снимка: БГНЕС

Няма непосрадствена заплаха за хората и инфраструктурата в района, каза в „Преди всички“ инж. Иван Гергов, директор на регионалната дирекция по горите в Благоевград, който се включи извънредно в предаването "Преди всички" по повод пожара в Кресненското дефиле:

Първоначалният сигнал е получен около 22 часа. Изпратени са екипи и служители на държавните горски стопанства в Кресна и Симитли.

Пожарът е обхванал около 50 декара смесена гора и площи със сухи треви. Инж. Гергов уточни:

Половината са държавни горски територии. В по-голямата си част пожарът е ограничен, няма непосрадствена заплаха за хора и инфраструктура. В района има екипи и 50 служители на горските стопанства.
В по-голямата си част пожарът е локализиран, но има и един участък, в който е много трудно да се работи поради почти отвесния наклон. Продължаваме работата по гасенето на пожара, каза още инж. Гергов.

Три екипа на служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и служители на горските стопанства в Кресна и Симитли са били снощи на място. През нощта огнеборците са имали за задача да не допуснат разрастване на пожара. Предотвратено е пренасочването на огъня към село Стара Кресна.

Рано тази сутрин е започнала и акцията по гасенето. За кратко е било спряно движението на влакове, за да могат пожарните екипи да преминат през един от тунелите, каза директорът на Областната пожарна дирекция Георги Пармаков.

Електрозахранването на дългия тунел в Кресненското дефиле обаче е аварирало. В близкия до пожара район се намира трафопост, който вероятно е изключил. От Областното пътно управление призовават шофьорите да се движат бавно и да не предприемат рискови маневри.

На този етап пожарът е овладян, но времето в Кресненското дефиле е твърде динамично и все още има опасност от подновяването на огъня.

Цялото интервю можете да чуете  в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.