Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията, сигурността и борбата с тероризма бяха сред водещите теми на форума "Арайолуш" в София

| обновено на 15.09.16 в 18:24
Снимка: БТА
Бъдещето на Западните Балкани в Обединена Европа е без алтернатива и Европейският съюз трябва да работи в тази посока. Около това мнение се обединиха президентите на десетте парламентарни републики от Съюза, известни още като групата "Арайолуш", които заседаваха в София.
Миграцията, сигурността и борбата с тероризма бяха сред водещите теми на форума. 
Да бъде засилена сигурността на европейските граждани, за това призоваха в София президентите на 10 държави от Европейския съюз, които са парламентарни републики. Домакинът на форума - българският президент Росен Плевнелиев, обобщи изводите от срещата по мигрантския проблем.
Интеграцията и сътрудничеството са отговора на кризите в ЕС, подчерта президентът.

Ще засилим контрола на външните граници на ЕС. Преминаването на големи групи мигранти неконтролируемо през ЕС е неприемливо. Обща е позицията ни, че споразумението с Турция е необходимо и договарянето, и подписването на споразумение за реадмисия с десетки други държави. Трябва да се подобрят условията на живот в държавите, които са източник на миграция. Необходими са решаващи усилия за спиране на конфликтите в държавите, пораждащи миграция, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавите от Западните Балкани са приоритет на германската външна политика, заяви в София президентът на Германия Йоахим Гаук. Той каза това в края на срещата на държавните глави на парламентарните републики от ЕС, на която България беше домакин. Гаук наблегна на единната позиция за нуждата от европейско обединение:

Всички президенти тук изразиха подкрепа за Европейския съюз. Не сме имали германско правителство, нито скоро ще видим такова, което иска да каже "довиждане на Европа". Няма един проблем или криза, която националната държава може да реши по-добре в сравнение с Обединена Европа.

От своя страна, президентът на Унгария Янош Адер каза, че трябва да се приемат мерки за възстановяване на доверието в Европейския съюз, но те трябва да са съпроводени с промяна на поведението на европейските политици.

Ако европейските политици продължават да нямат стратегическа визия, ако продължават да гледат само към краткосрочните интереси при взимането на политически решения, ако бъдат бавни в реакциите си в кризисни ситуации, както досега, това ще доведе до още по-смущаващи и бавни действия. И, ако продължава да се води постоянен дебат и спор в европейските институции и ако те продължават да не зачитат най-основните елементи на действителността, в която живеем, ще продължим да наблюдаваме все по-занижаващо се доверие.


Всички страни в ЕС имат нужда от общността, каза президентът на Финландия.
Какво ще стане, ако няма ЕС или ако нашето сътрудничество го няма. Къде ще бъдем, ще се озовем в големи проблеми. Дори и най-големият от нас, Германия, се нуждае от ЕС

Предизвикателствата пред ЕС изискват сътрудничество в областта на икономиката, миграцията и заплахата от тероризъм, смята италианският президент Серджо Матарела.
В момента ЕС е вгледан в своите недостатъци. Нека видим и ползите. Мирът и стабилността, постигнати в държавите-членки

Всяка година форматът събира президенти от европейските страни, които не представят държавите си в Европейския съвет. България като домакин на форума тази година откри срещата вчера в Пловдив.

Президентите вече обсъдиха предизвикателствата пред ЕС и начините за повишаване на доверието в общността при нарастващи рискове и нестабилност. По-рано Росен Плевнелиев коментира: 

Балканите дълго бяха наричани барутния погреб на Европа заради стратегическото си местоположение и геополитически сблъсък на велики сили, довел до разрушителни войни и конфликти. Днес в региона доминират сътрудничеството и приятелството, но Балканите имат нужда от силна подкрепа, за да продължат напред по пътя на европейското и демократичното развитие.

Миграционната криза води до ново разделение, но ЕС трябва да търси общо решение: 

От изключително значение за преодоляването на кризите е да бъдем единни. Единството на държавите в ЕС е ключът към постигането на мир и стабилност в Европа.


В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мира Стефанова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.