Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторска рокада в новия епизод от „Междузвездни войни“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Така и така се знаеше, че този път няма да е Джон Уилямс. За първи път. Говорим за този, който ще има убийствения шанс да го „замени“. Макар и само за един филм. Защото Уилямс е обещал да се върне за Star Wars: Episode VIII. Но сега за Rouge One на композитора беше обявено – французина Александър Деспла. Прекрасна музика пише той, със сигурност. Спомнете си само фантастичната му работа в „Речта на краля“, където музиката имаше по-голяма „роля“ от обикновено.Получи си и „Оскара“ за безумно талантливия „Гранд Хотел Будапеща“, а номинациите му са вече 7, а съвсем наскоро стана едва на 55 (не са много за композитор, но вече не са и малко). Има си две Грами-та, три награди „Сезар“… Писал е музиката поне по за един от големите филма на всяка от последните години – „Датското момиче“, „Imitation Game”, преди това за „Странният случай на Бенджамин Бътън“.

Но сега става ясно, че на негово място идва друг (не по-малко прекрасен) филмов композитор, който ще „осмисли музикално“  Rouge One, чиято премиера се очаква с огромно нетърпение, седмица преди Коледа  - на 16 декември. Вместо французин – американец (но от италиански произход). Името му е Майкъл Джакино и моята най-любима негова музика е от онази прелестна анимация „Up”. И не само, разбира се. „Рататуй“, „Колите 2“, „Утреландия“, наскоро и дебют за Marvel Studiosс музиката към „Доктор Стрейндж“, който пътк излиза в началото на ноември.

Причината – многото снимани наново епизоди от Rouge One, които променят графика на цялата подт-продукция и Александър Деспла вече „не може да го вмести в графика си“. Който е готов от години. Така студиата Дисни и ЛукасФилм се обръщат към Джакино, който пък е „лют фен“ на сагата и дори се е появявал в The Force Aawakens под режисурата на Джей Джей Ейбрамс, с когото впоследствие започва да работи.

И така, Майкъл Джакино е първият, който ще пише музика за „Междузвездни войни“ след Джон Уилямс, който – да е живз и здрав – ще е на 85, когато се захване със Star Wars: Episode VIII. Има 50 (да, толкова) номинации за „Оскар“ и всеки десети опит се е увенчавал със статуетка. Star Wars, Indiana Jones и още куп филма на Лукас и Спилбърг, музика за олимпийски игри, телевизионни теми  - трудно е да „ходиш в неговите обувки“. Джакино обаче вече е писал музиката за едно знаменито продължение – JurassicWorld. Така че всички му желаем успех.Джакино е на 48 години, a Джон Уилямс е бил на 44, когато пише музиката на Star Wars IV - A New Hope.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24