Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава протестът на миньорите в рудник "Бабино"

Петима от протестиращите бяха изведени от мината заради здравословни проблеми

| обновено на 12.10.16 в 09:30
Снимка: БНТ

Протестът под земята в рудник "Бабино" продължава. 115 миньори от вчерашната утринна смяна отказаха да излязат от рудника в знак на протест срещу нередовното изплащане на възнагражденията и готвеното съкращение на 650 души. Петима от тях трябваше да прекратят ефективния протест, след като им прилоша, останалите прекараха цялата нощ под земята.

Напрежението под и над земята в дружеството "Въгледобив Бобов дол" продължава. Колегите, които подкрепят миньорите, останали повече от 24 часа на дълбочина 500 метра, събраха на няколко пъти средства от изтънелите си джобове, за да изпратят храна на миньорите под земята. Те са категорични, че ще издържат най-малко до петък.

Между 300 и 400 лева е заплатата, която хората са получили за месец август и то на четири транша. По 700 лева им дължи ръководството на мината за ваучери.

Хората алармираха за сериозни финансови и трудовоправни нарушения, извършвани в дружеството, като обвиниха и държавните институции в умишлено прикриване на нарушенията.

От 3-ти октомври се знае, че собственикът е взел решение за затваряне на рудник "Бабино", в който производството вече е преустановено, а машините се изнасят. Според хората ликвидирането е започнало много преди това.

По-рано днес Атанас Каптиев – директор на рудника, заяви, че подкрепя работниците и че "Бабино" има десетки години живот и сериозни залежи от въглища.

Вчерашните преговори между ръководството на мината и синдикатите не дадоха резултат.

Ако синдикатите в мината не вземат официално решение за протест, миньорите са готови да обявят гражданско неподчинение. Те са категорични, че това е протест и че той няма да приключи, докато исканията им не бъдат изпълнени.

В момента в мината, която е собственост на Христо Ковачки, работят 1700 души, като в рудник "Бабино" броят им е 700.


Подробности можете да чуете в репортажа на кореспондента на БНР Кети Тренчева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.