Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Тръмп се нуждае от още привърженици, Клинтън бетонира подкрепата за себе си

Милиони американци проследиха третия телевизионен дебат между претендентите за Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканският кандидат Доналд Тръмп успя да наелектризира милионите си привърженици, но не успя да направи достатъчно, за да спечели доверието на независимите избиратели, които са му абсолютно необходими, защото сегашната му подкрепа е около 40 на сто. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" проф. Асен Асенов от университета „Джордж Вашингтон“. Според него, кандидатът на демократите Хилъри Клинтън не само е успяла да обедини разединените демократи, но и да убеди много независими избиратели да я подкрепят. Тя не само спечели дебата, но да убеди милиони избиратели, че може да бъде президент, изтъкна Асенов в коментара си за последния, трети по ред предизборен дебат в навечерието на президентските избори в САЩ.

Престъпността расте, има расова и полова нетолерантност, има загриженост за достъпността на образованието и здравеопазването – така Асен Асенов очерта периметъра на въпросите, които вълнуват средния американец. Проф. Асенов уточни, че докато Тръмп е дал гръмки обещания за работата на тези системи, Клинтън е предложила не просто обещания, а доста подробна политика.

В икономическия модул на дебата е забелязано класическо разделение на платформите между двете партии. Тръмп залага на стимулиране на производството чрез намаляване на данъци, най-вече за предприемачите. Клинтън оспорва тази идея, защото подобни похвати водят до много сериозно разслояване и увеличаване само на доходите на богатите, обясни Асен Асенов.Той допълни, че републиканският кандидат планира обновяването на летища, мостове и други инфраструктурни обекти, а Клинтън ще разчита на т.нар. умен и честен икономически растеж.

Цялото интервю и анализа на последния кандидат-президентски дебат чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.