Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На предпоследно място сме по брой трансплантации и на последно по брой донори в Европа

| обновено на 24.10.16 в 18:22
Снимка: БГНЕС
Повече от 30 трансплантации са извършени в България от началото на годината. В същото време за присаждане на органи чакат 1085 души, като огромната част от тях имат нужда от бъбрек. Тези цифри подреждат България на предпоследно място по брой трансплантации и последно по брой донори в цяла Европа. Държавата да създаде условия за развитие, призова директорът на Агенцията по трансплантация д-р Мариана Симеонова:

Не броя донорите, защото за мен това са както шансове за нов живот за много хора, така и хора, които са си отишли, за които семействата им страдат. Трудно е, защото все повече намаляват лекарите. Срещаме се два пъти годишно с анестезиолози и реаниматори, които са координатори. Колегите все повече напускат страната и аз съм изключително благодарна, че те продължават да работят в много трудни условия.

Празникът на донорството беше фокусиран върху сърдечните трансплантации, тъй като през 2016-а се навършват 30 години от първото присаждане на сърце в България.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Надежда Цекулова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.