Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Все още не разбираме добре аутизма

Снимка: БГНЕС
По данни от 2011 в България има около 60 000 аутисти и с всяка изминала година цифрата се увеличава както в национален, така и в световен аспект.

Въпреки че все още не е установена конкретна причина за аутизма, много изследвания свързват нарушенията от аутистичния спектър с биологични и неврологични разлики в мозъка.

Аутизмът е нарушение в развитието, което засяга комуникационните и социалните умения на човек - затруднения в започването и поддържането на разговор, повтаряща се реч или еднообразни движения, зависимост към точното изпълнение на дневния режим, трудна адаптация при промяна, интензивна и силна концентрация към определени обекти или дейности, раздразнителност при прекъсване на ритуалните действия, хиперактивност, прояви на необичайна чувствителен към светлина, звук или допир.

Но разбирането за аутизма е все още недостатъчно в България. Чуйте повече от репортажа на Добромира Мицева


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Агенцията за хората с увреждания дава информация по различни свои програми

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира онлайн информационни дни за програмите, които финансират проекти за осигуряване на заетост, рехабилитация и интеграция, изграждане на достъпна среда за хората с увреждания.  По време на Деня на отворените врати участниците ще могат да се запознаят с програмите и да зададат своите въпроси,..

публикувано на 02.02.23 в 14:57

Обичате ли сладко?

Ако обичате торти и шоколадови изделия, няма нужда да чакате празничен повод. Следващия уикенд – на 11 и 12 февруари, малко преди Свети Валентин, може да посетите специализиран Фестивал на сладките и тестени изкушения ("Sofia Dessert Fest"). На място - в един от софийските молове, ще може да опитате вкусни и здравословни храни,..

публикувано на 02.02.23 в 14:39

Инициативата "Съседите помагат първи" обединява за сътрудничество и взаимопомощ

Българският червен кръст (БЧК) пое председателството на регионалната мрежа за взаимопомощ "Съседите помагат първи". В ефира на "Радиокафе" Преслава Лилова, представи подробности. "Съседите помагат първи" е мрежа за Югоизточна Европа и държавите там, които имат организации на Червения кръст и „Червения полумесец.“ Тя се базира на едно основно..

публикувано на 02.02.23 в 14:07
Част от експозицията

Левски и извън обичайното му обкръжение

Фотодокументална изложба „Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата“ беше открита днес в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Експозицията разказва за развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. с изявите на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски през 1873 г. Включени са всички..

публикувано на 02.02.23 в 13:38

Нови книги за българите в Украйна

Сдружение "Градски читални" се присъединява към инициатива озаглавена "Да съберем хиляда книги за Болградската библиотека". Град Болград в Одеска област реално представлява столица на бесарабските българи в Украйна. Подробности пред Радио София разказа Адриан Петков. По думите му проблемът с книгите се състои, че в библиотеката няма..

публикувано на 02.02.23 в 13:00

Изложба показва как да преодолеем хранителните разстройства и травмата свързана с тях

Отделни етапи от пътя към преодоляване на хранителните разстройства и травмата, свързана с тях, са представени от художника Невелин Иванов в изложба озаглавена "Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево". Експозицията се открива на 3 февруари 2023 г. Тя е първи самостоятелен проект на Невелин Иванов.  В предаването "Радиокафе" той разкри как е..

публикувано на 02.02.23 в 12:23

Достойното стареене на жените в България - основна тема в изследователски труд

Фондация "Солидарност в действие" е изработила изследователски доклад за достойното стареене на жените в България. Подробности пред Радио София разказа Маги Назер, координатор на проекта. "И в предишни проекти доста задълбочено сме имали възможността да общуваме с възрастни хора. Междупоколенческият диалог е друга наша кауза, за която ни е..

публикувано на 02.02.23 в 12:11