Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИ-5: Русия е все по-голяма заплаха за Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия предсталява все по-голяма заплаха за стабилността на Великобритания, заяви шефът на британското контраразузнаване Андрю Паркър.

В обширно интервю за вестник "Гардиън" директорът на МИ-5 обяснява, че Русия е сериозна заплаха за Обединеното кралство и използва най-съвършени методи за постигане на целите си. Андрю Паркър уточнява, че докато усилията се фокусират върху ислямския екстремизъм, твърде малко внимание се обръща на действията на някои държави, сред които особено се откроява Русия. Москва използва пълния си арсенал от държавни органи и власт за прокарване на руската външна политика в чужбина по най-агресивен начин, изтъква Андрю Паркър. Това включва пропаганда, шпионаж, подривна дейност и кибер нападения, допълва директорът на МИ-5.

Андрю Паркър посочва, че Русия все още има твърде много разузнавачи на територията на Обединеното кралство, но голямата разлика от дните на Студената война е кибернетичното оръжие. Целите на Русия са секретни военни обекти, индустриални проекти, както и събиране на икономическа, правителствена и външнополитическа информация, отбелязва Паркър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Русия и Кипър не са обсъждали въпроса за откриването на руска база в Кипър

Руските военновъздушна и военноморска бази в Сирия, намиращи се в Хмеймим и в южната част на страната, Тартус, са напълно достатъчни на Москва в действията ѝ против ИДИЛ. Това обяви външният министър Сергей Лавров . Географската позиция на двете руски бази..

публикувано на 01.11.16 в 08:20
Мустафа Джемилев

М. Джемилев: Мюсюлманите в Крим основно са татари и смятат, че Русия е окупатор

Мустафа Джемилев  – бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари), което властите в Крим забраниха през пролетта на тази година, като го обявиха за екстремистки орган, е лишен от правото да влиза в Крим след анексирането на полуострова..

публикувано на 01.11.16 в 11:45

София сдържана към увеличаването на силите на НАТО по границата с Русия

В отговор на решението на Русия да разположи 330 000 войници до западната си граница, военните министри от НАТО решиха алиансът да създаде в Балтийските страни и Източна Европа 4 бойни групи с близо 4000 души. САЩ ще изпратят батальон от 900..

публикувано на 30.10.16 в 09:05
Сергей Лавров

В Москва се проведе среща на външните министри на Русия, Сирия и Иран

Русия е решена да унищожи терористите в Сирия, обяви външният министър на страната Сергей Лавров , който днес в Москва бе домакин на двамата си колеги от Сирия и Иран Уалед Муалем и Джават Зариф .Това е първата по рода си подобна среща между първите..

публикувано на 28.10.16 в 17:51
Алепо, Сирия

УНИЦЕФ и активисти обвиняват Русия и Сирия за атаката в Идлиб

УНИЦЕФ и сирийски активисти обвиниха Русия и Сирия за вчерашната атака в сирийската провинция Идлиб, при която са загинали над 35 цивилни, включително 22 деца. Москва отрече обвиненията и настоя за международно разследване на трагедията. Според Сирийския..

обновено на 27.10.16 в 18:48