Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Цветалина Танкова: Стресът и храната са провокиращи фактори за диабет

Проф. Цветалина Танкова
Снимка: УБ по ендокринология

Всеки пети човек с наличие на рисков фактор развива диабет, е показало проучване на Клиниката по диабетология на Университетска болница по ендокринология към Медицинския университет в София. Изследването е обхванало 4500 души. 

По повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, гост в студиото на Радио София е началникът на клиниката проф. д-р Цветалина Танкова.  Тя определи заболяването като коварно, защото може да се развива без симптоми с години. А води до сериозни увреждания на различни органи и до различни заболявания. 

Захарният диабет тип 2 е генетично заболяване и от факторите на околната среда зависи дали ще се изяви и на каква възраст. Този тип диабет е считан за диабет на възрастните в миналото, сега обаче от него страдат дори деца. А провокиращ фактор може да бъде и нездравословното хранене, и нездравословният режим на хранене.  

"Повечето хора се хранят само вечер, или основното им хранене вечер и казват: аз ям само веднъж на ден, но напълнявам. И като започнат да се хранят по няколко пъти на ден започват да отслабват. Преди години се коментираше, че който яде сладко се разболява от диабет, а не е точно така", каза проф. Танкова. 

Въпросът е с какви количества храна товарим организма! 

"Едно хранене с по-голямо количество храна е един мощен стимул за организма да отделя по-голямо количество инсулин. И така с това нездравословно хранене, с времето инсулинът може да се поизчерпи и човек да развие диабет. Нездравословното хранене включва също приемането на много мазнини, бедни на фибри храни. Не е само сладкото и захарта това, което води до развитието на диабет, а въобще калоричните храни, общият калораж в храната", обясни проф. Танкова.

90% от хората с диабет са с наднормено тегло

Има и хора с нормално тегло, но и те водейки нездравословен начин на живот, въпреки че са си запазили теглото, развиват диабет, най-вече когато имат провокиращ фактор. А той може да е заседналият начин на живот и времето прекарано пред кюмпютъра. По време на физическата активност се подобрява действието на инсулина в организма, контролира се кръвната захар и се поддържа по-нормално телесно тегло. Препоръчват се по 30 минути на ден, като това може да е само ходене или качване по стълби.

Още - за влиянието на алкохола, за приема на медикаменти и начина на лечение - чуйте разговора с проф. д-р Цветалина Танкова.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: ФМИ, архив

Двудневен форум събира студенти и компании във ФМИ на СУ

"Знам и искам да го докажа" е мотото на Кариерния форум, организиран на 28 и 29 май 2024 г. от Кариерния център на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет, съвместно с Фондация "ФМИ Иновации и Образование". Форумът е отворен към всички студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните..

публикувано на 27.05.24 в 17:48

В кой век е българският учител?

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето. Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците..

публикувано на 27.05.24 в 17:02
Д-р Иван Томов

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48

Peyotoff представя новия си проект "Hometown Odyssey"

Петър Йотов - Peyotoff е познат от различни музикални формации, но авторската му музика не остава на заден план. Пред Радио София той представиновия си проект „Hometown Odyssey“ и инструментал, с характерната за него китара. „В полунощ излезе новия сингъл, който нямах търпение да споделя, защото е може би, едно от най-любимите неща, които съм..

публикувано на 27.05.24 в 10:19