Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Цветалина Танкова: Стресът и храната са провокиращи фактори за диабет

Проф. Цветалина Танкова
Снимка: УБ по ендокринология

Всеки пети човек с наличие на рисков фактор развива диабет, е показало проучване на Клиниката по диабетология на Университетска болница по ендокринология към Медицинския университет в София. Изследването е обхванало 4500 души. 

По повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, гост в студиото на Радио София е началникът на клиниката проф. д-р Цветалина Танкова.  Тя определи заболяването като коварно, защото може да се развива без симптоми с години. А води до сериозни увреждания на различни органи и до различни заболявания. 

Захарният диабет тип 2 е генетично заболяване и от факторите на околната среда зависи дали ще се изяви и на каква възраст. Този тип диабет е считан за диабет на възрастните в миналото, сега обаче от него страдат дори деца. А провокиращ фактор може да бъде и нездравословното хранене, и нездравословният режим на хранене.  

"Повечето хора се хранят само вечер, или основното им хранене вечер и казват: аз ям само веднъж на ден, но напълнявам. И като започнат да се хранят по няколко пъти на ден започват да отслабват. Преди години се коментираше, че който яде сладко се разболява от диабет, а не е точно така", каза проф. Танкова. 

Въпросът е с какви количества храна товарим организма! 

"Едно хранене с по-голямо количество храна е един мощен стимул за организма да отделя по-голямо количество инсулин. И така с това нездравословно хранене, с времето инсулинът може да се поизчерпи и човек да развие диабет. Нездравословното хранене включва също приемането на много мазнини, бедни на фибри храни. Не е само сладкото и захарта това, което води до развитието на диабет, а въобще калоричните храни, общият калораж в храната", обясни проф. Танкова.

90% от хората с диабет са с наднормено тегло

Има и хора с нормално тегло, но и те водейки нездравословен начин на живот, въпреки че са си запазили теглото, развиват диабет, най-вече когато имат провокиращ фактор. А той може да е заседналият начин на живот и времето прекарано пред кюмпютъра. По време на физическата активност се подобрява действието на инсулина в организма, контролира се кръвната захар и се поддържа по-нормално телесно тегло. Препоръчват се по 30 минути на ден, като това може да е само ходене или качване по стълби.

Още - за влиянието на алкохола, за приема на медикаменти и начина на лечение - чуйте разговора с проф. д-р Цветалина Танкова.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от МГУ: ученето тук дава самочувствие

Ето и студенти от МГУ, които споделят как усещат предстоящата му 70-а годишнина: Явор Иванов, 3 курс:  "Бях декан за един ден, беше доста горещ стола. Усеща се силата на деканската позиция. Трудно е, ако не се полагат усилия. Но винаги лекторите са ми оказвали помощ. Трудността идва от нежеланието да се учи. Още от малък исках да уча..

публикувано на 29.01.23 в 11:18
Проф. Ивайло Копрев, Ректор на МГУ

Позитивният инат на един ректор

70-години МГУ в разговор с неговия ректор проф.Ивайло Копрев: "Имаме чуждестранни студенти от над 15 държави. Преди промените, университетът е готвил кадри за Латинска Америка, Африка. Сега продължаваме в тази насока. Ние обучаваме саудитски кадри в минно инженерство. На практика има само още 3 такива университети в Европа. Обединихме се, за да можем..

публикувано на 29.01.23 в 10:14
Планински кристал

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

Минно-геоложкият университет става на 70 ! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали . Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков : "Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография  и по геология и палеонтология . Всички любители на кристалите,..

публикувано на 29.01.23 в 09:54
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00