Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбен Мименов: Ако цената на дребнолистния тютюн е под 10 лева, то хората са напълно ощетени

Арбен Мименов
Снимка: БГНЕС

С месец по-рано е започнала изкупната кампания  на тютюна заради по-слабата реколта. Макар че изкупните цени са по-високи от миналогодишните, производителите не са доволни. 

Над половината от произведения в гоцеделчевско тютюн е предаден на търговските дружества.  По закон плащането трябва да бъде направено до 15 дни след това.  Тъй като произведените количества са с високо качество, но с 30-40 процента по-малко,  браншът  не е доволен от цените. 

В началото започна цената около 7- 7.20 лева, но това е на дребнолистния тютюн и там ако цената е под 10 лева, то хората са напълно ощетени,
 обясни председателят на Сдрежението на производителите на дребнолистни тютюни Арбен Мименов.

Цената от 5.80 до 6 лева на сорта "Крумовград" също е ниска, твърди Мименов
, според който тя не трябва да пада под 7 лева. Той е категоричен, че ако хората временно спрат да предават тютюна, то след седмица цената ще скочи, но това е почти невъзможно:
Общините са няколко, селата са много, хората са без пари и много версии - те толкова са патили през годините, че се опасяват или да спре кампанията, или да започнат цените да слизат надолу,   допълни председателят на сдрежението.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.