Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Константинов: Институцията Велико народно събрание може би е излишна

проф. Михаил Константинов
Снимка: БГНЕС
Петата национална конференция по изборни системи се провежда в София. Председателят на борда на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов посочи в интервю за Радио София, че една от основните теми на конференцията е за предимствата и недостатъците на мажоритарната и пропорционална система. Категоричният избор на едната или другата система обаче не е лесен въпрос, поради което дискусиите са продължителни и задълбочени. Важно е диалогът да продължи и от всички обсъждания да произлязат конструктивни решения.

Проф. Константинов бе категоричен, че до края на мандата на този парламент трябва да стартират процедурите по промяна на изборната система. По думите му обаче дори да бъде избран някакъв вариант на смесена система, проблемът с районирането остава при наличието на мажоритарен елемент. Той добави също, че трябва да се мисли за един по-гъвкав вариант, включващ промяна на Конституцията за премахване на институцията Велико народно събрание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблемите със сметоизвозването на столицата

Години наред Столичната община среща проблеми с чистото извозване и в последствие правилно рециклиране и преработка на генерирания отпадък на територията на града. Така преди малко повече от месец стана ясно, че след като беше наложен по-стриктен контрол при правилното изхвърляне на отпадъци и броят на глобите също се увеличи от страна на ПП – ДБ..

публикувано на 04.09.24 в 17:15

Депресията - какво трябва да знаем и кога да потърсим помощ от специалист?

Депресията е често срещано психично разстройство, при което преобладават чувства на тъга, самота, отчаяние, гняв и апатия. Това не е временно състояние (означавано понякога като депресивно настроение), което преминава след определен период от време, а реално заболяване, за което е необходимо лечение. Тя включва не само ума или мозъка, но и..

публикувано на 04.09.24 в 16:16

Рискове за безопасността при карането на ел. велосипед или тротинетка

Наскоро лоша инфраструктура стана причина за инцидент с младо момче, управляващо електрическа тротинетка, при който то за съжаление изгуби живота си. Това даде пореден повод да се обсъждат и коментират както незавидното състояние на пътища и алеи , така и поведението на някои водачи. Гост по темата в БНР-Радио София беше Иво Делин от сдружение..

публикувано на 04.09.24 в 13:50

"Огън и мотори фест" пали страстите в Самоков с музика и екшън

Какво си представяте, когато чуете словосъчетанието “Огън и мотори“ ? -  Естествено, нещо магическо и зашеметяващо.  Ако искате да станете част от това преживяване, със сигурност ще ви заинтригува това, което ни разказаха момчетата, които гостуваха в предаването “Добър вечер, София“ – Николай Войнов, Мирослав Демирев и  Кристиян Гочев ...

публикувано на 04.09.24 в 12:19

Електрическите колела са новата страст на велосипедистите

Спускането по велопътеки в планината е много приятно и екстремно, но изкачването на баири съвсем не носи толкова положителни емоции. То е свързано по-скоро с усилие и изисква много време. Нашите зимни курорти използват инфраструктурата си и през летния сезон , за да качват велосипедисти до началото на велотрасетата, но се оказва, че има и друг вариант..

публикувано на 04.09.24 в 11:05

"Остава" с нов сингъл, седмица преди големия концерт в Борисовата градина

След като активната и емблематична група "Остава" има нов сингъл, какво друго ни остава, освен да поканим фронтмена Свилен Ноев да го представи и да направи премиерата в ефира на БНР-Радио София? Това наистина се случи в сутрешния блок в контекста на разговора с вокалиста. "Обичам края на лятото и есента. При всяка нова песен се..

публикувано на 04.09.24 в 10:13

На 7 локации в София ще има спиране на водата

На 4 септември (сряда) във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Мюнхен“, НПЗ „Искър“, от " Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: НПЗ „Искър“ кв. „Димитър Миленков“ кв. „Абдовица“ с. Бусманци с. Казичене махала Нова Враждебна промишлена зона север на НПЗ „Искър“..

публикувано на 04.09.24 в 07:55