Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква подкрепа получават първокласниците за предстоящата учебна година?

Разказва директорът на 4. ОУ "Проф.Джон Атанасов" Таня Груева

Снимка: БГНЕС

За адаптацията  на първокласниците към предстоящата учебната програма е разговорът с Таня Груева - директор на 4-то  Основно училище "Проф. Джон Атанасов".

Преминаването от детската градина към училище си е доста сериозен процес, понякога и доста стресиращ за най-малките.

"Тази година очакваме 125 нови ученици, първолачета, които ще прекрачат училищния праг и за да бъде тяхната емоция незабравима още отсега подготвяме тържеството за началото на учебната година", разкри Таня Груева. 

Тя допълни, че всички новоприети първолаци още в началото на лятото са имали възможност в Деня на отворените врати да се запознаят лично и да преминат през една интересна въртележка с много работни станции, спортни игри, да разгледат училището, да се запознаят с бъдещите си преподаватели. 

"Проведохме една първа родителска среща веднага след класирането. Всеки родител се запозна с първата и втората госпожа, които ще обгрижват детето му и ще го обучават, а сега ни предстои втора такава родителска среща, на 10 септември", посочи тя.

По думите ѝ, въпреки всичките усилия, някои от родителите са също толкова изплашени, колкото първолачетата.

"Затова и екипът ни непрекъснато провежда срещи до началото на учебната година. Класните стаи са подготвени и всички се стараем да остане само положителната емоция от прекрачването на прага на 4-то училище, а и като емоция от престоя", подчерта Таня Груева.

Какво е нужно най-малките да са подготвени при прекрачването за първи път в училище и какво се случва в 4-то ОУ, чието име на патрона Джон Атанасов задължава то да бъде сред първите в столицата?

Предстои и патронният празник на училището на 4 октомври, на фокус е и усвояването на средствата от ЕС, като втори проект училището е акредитирано за програма "Еразъм+" и ще имаме възможност отново да обменим добри практики с европейски партньори и не само в момента кандидатстваме и по националните програми, където сме сключили договор с друго иновативно училище, изтъкна още директорът г-жа Таня Груева.

Чуйте повече в разговора на Божидар Янев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертната и спортна зала "Арена София" вече е с нов спонсор и име

Ръководството на Национална спортна база (НСБ) ЕАД проведе успешни преговори и подписа нов договор за генералното спонсорство на многофункционалната спортна зала „Арена София“ с игралната платформа 8888.bg, съобщшиха от дружеството. Съгласно условията на договора, от 1 септември 2024 година официалното име на залата ще бъде „Арена 8888 София“...

публикувано на 03.09.24 в 17:30

Пазарът на труда в края на лятото

Пазарът на труда в края на лятото Пазарът на труда у нас в края на лятото и началото на есента- предизвикателства, тенденции, търсене, заплати? Подробности потемата разказа Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта. По думите му има..

публикувано на 03.09.24 в 16:00
Проф. Константин Каракостов(вляво)  и проф. Боньо Лунгов с Крис Илиев

Проф. Боньо Лунгов и проф. Констаннтин Каракостов за предстоящия сезон на Кукления театър

Двама души с най-разпознаваемите и успешни имена в сферата на кукления театър бяха гости в предаването "Добър вечер, София" – професор Боньо Лунгов и проф. Константин Каракостов.  А кцент в разговора бе предстоящия сезон и съпътстващата го Национална академия, в която и двамата са преподаватели. Младият проф. Каракостов е стожер на предстоящия..

публикувано на 03.09.24 в 13:56

Григор Димитров се бори за полуфинал на US Open срещу Франсис Тиафо

Най-успешният ни тенисист Григор Димитров ще играе след полунощ (не преди 3:30 ч.) на централния корт „Артър Аш“ на Откритото първенство на Съединените щати. В двубой от четвъртфиналите българинът ще срещне Франсис Тиафо, поставен род №20 в схемата. След ранните отпадания на Алкарас и Джокович тенисистите виждат шанс за себе си, но това..

публикувано на 03.09.24 в 11:59
Концертът в София е на 22 февруари 2025 г.

Алтернативната готик група "The Beauty Of Gemina" идва в София

Швейцарската алтернативна готик група The Beauty Of Gemina  ще има концерт в София на 22 февруари 2025 г., в София, съобщават организаторите. Майкъл Зеле създава групата през 2006 г. Очарованието на тяхната музика се намира в елегантността на мрачната естетика и в харизмата на певеца, автор на песни, композитор, китарист и продуцент, посочва..

публикувано на 03.09.24 в 10:21

10-дневна изложба с илюстрации по "Диви разкази" на Хайтов

В галерия „Средец“ от в 18:00 ч. днес се открива изложба с илюстрация по "Диви разкази".  Експозицията  е вглеждане в творчеството на Николай Хайтов през очите на младите художници. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров", Националната художествена академия и Професионалната гимназия по горско стопанство и..

публикувано на 03.09.24 в 09:46

Военната академия в София открива академичната година за слушатели

Военната академия "Георги Раковски" в София ще открие академичната си година за слушатели с официална церемония с приемане на строя и тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Поканени са президентът Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Военната академия посреща слушатели..

публикувано на 03.09.24 в 08:43