Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Тодорова: „Как станах бежанка“ и тежестта на фактите в журналистиката

Снимка: sbj-bg.eu

Преди дни журналистът Капка Тодорова получи международната награда „Алеко Константинов“ за къс хумористичен разказ със заглавие „Как станах бежанка“. Призът се присъжда от община Свищов и международната фондация „Алеко Константинов“, а в тазгодишния конкурс участваха 21 разказа на автори от Канада, Бразилия, Русия, Балканите. През годините наградата е била присъждана на Ерих Кестнер, Хайнрих Бьол, Ърскин Колдуел и Уилям Сароян.
А разказът на Капка Тодорова „Как станах бежанка“ е „метафора както за взаимоотношенията в България, така и за тези в полето на международната политика“, и не само, той „илюстрира съществуващите междукултурни и етнически предразсъдъци в обществата“. Започваме разговора с Капка Тодорова – от повода за написването на разказа ѝ, и, докато преминаваме през многопластовия му сюжет, очертаваме предразсъдъците, които пречат на свободното общуване и „взимането на решения в личен и държавен план“. Коментираме отговорността на медиите, когато илюстрират или говорят за случващите се събития, поставяме акцент върху „важността на фактите“ и каква е разликите между журналистическия и литературния текст. Обсъждаме как Великобритания стигна до „Brexit“ и защо САЩ направиха този избор на президент, не без помощта на медиите. Не пропускаме и корицата на „Тайм“, причините за бежанската криза в Европа и все пак, оптимистичния поглед към 2017-та година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.