Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателките Нермин Йълдъръм и Есмахан Айкол извън реалностите на бита

БНР Новини
Есмахан Айкол (горе), Нермин Йълдъръм и техните книги

Нермин Йълдъръм е родена през 1980 година в Бурса. Завършва Факултета по комуникации и журналистика в Анадолския университет. След дипломирането си работи като журналист, редактор и водеща на рубрики в различни вестници и списания. От 2010 година живее между Истанбул и Барселона. Издава четири романа между 2011 и 2015 година, както и много разкази в различни антологии. Превеждана е на сръбски, френски, китайски и български език. На български език са преведени романите й „Уроци за забрава“ и „ Сънувани тайни в Истанбул“...
Есмахан Айкол е родена през 1970 година в Одрин в емигрантско семейство със смесено потекло – баща й е от Македония, баба й е българка. Понастоящем живее в два мегаполиса - Истанбул и Берлин, а книгите й събират овации в Германия, Франция, Испания, Англия, Гърция и Унгария. На български език излезе романът „Хотел Босфор“, който отрежда на Есмахан Айкол място в обществото на елитните плетачки на криминални пъзели, каквито са Агата Кристи, Патриша Хайсмит, Вал Макдърмид и Дж. К. Роулинг (макар и под псевдонима Робърт Галбрейт).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.