Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви информации от Алепо за хода на евакуацията

Алепо, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неясна остава обстановката в сирийския град Алепо. Противоречиви са информациите, дали продължава или е спряна евакуацията на цивилни от града. Интерфакс цитира руското министерство на отбраната, че евакуацията е приключила. Обратното твърдят бунтовниците, според които само ранените и малка част от цивилните са успели да напуснат Алепо. Междувременно информационните агенции съобщават и за отделни експлозии в града.

По данни на специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, в Алепо все още се намират около 50 хиляди души. По различни информации между 6 и 8 хиляди души са успели да напуснат Алепо, преди евакуацията да бъде спряна. Държавната сирийска информационна агенция САНА съобщи, че въоръжени терористични групи са открили огън по автобусите с напускащите Алепо граждани. Ройтерс съобщава за най-малко четири експлозии, които са се чули на една от стоянките на автобусите.

Алепо беше сред темите и на срещата на върха в Брюксел, чийто специален гост бе кметът на източната част на града, Брита Хаги Хасан. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че 28-те страни ще използват всички дипломатически канали, за да може хуманитарната помощ да достигне до хората в Алепо. Целта е ясна - незабавното отваряне на хуманитарни коридори, което ще позволи на хуманитарната помощ да стигне до Алепо и цивилните граждани да бъдат евакуирани безопасно, под неутрално международно наблюдение. 


Германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия и Иран в съучастие в престъпленията, които извършват сирийските правителствени сили в Алепо. Обсъдихме ситуацията в Сирия и сме на мнение, че Русия и Иран са съюзници в целенасочените атаки срещу цивилно население и болници. Това са престъпления, които трябва да бъдат наказани. За съжаление трябва да признаем, че можем да направим много по-малко, отколкото ни се иска.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.