Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като Съветът на ЕС не взе решения, свързани с разширяването, въпросът е:

Ще останат ли вратите на Европа отворени за Турция

Федералният канцлер на Австрия Кристиян Керн
Снимка: EPA/BGNES

Тази седмица отношенията между Австрия и Турция чувствително се влошиха. На срещата на външните министри на ЕС, австрийският първи дипломат Себастиан Курц блокира единодушното гласуване на декларация за хода на преговорите за членство на Турция, като обяви, че те трябва да се замразят.
Преговаряме много интензивно. Холандия и България са активна част в този процес. Някои страни не са съгласни с текста на декларацията. Освен това има решение на австрийския парламент, което казва че преговорите трябва да бъдат най-малкото замразени.
Реакцията от Турция не закъсня – турският министър по европейските въпроси Йомер Челик коментира, че „Австрия саботира ЕС“, а външният министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за турска телевизия, че спира всякакви преговори с Австрия с аргумента, че парламентът във Виена гласува решения срещу Турция, а и австрийските медии говорели срещу страната. Нека припомним – Чавушоглу нарече Виена неотдавна „столица на расизма“.

И макар канцлерът Кристиян Керн първоначално да застана зад външния си министър, който представи в Брюксел позицията на правителството и на парламента, след срещата на върха в Брюксел смекчи тона:
Упражненията в трайна блокада на разговорите не е символ на сила. Напротив – трябва да търсим мнозинство за нашата позиция. Когато това не е възможно, трябва да приемем ситуацията в ЕС за даденост.

Даденост е също така, че Турция е важен партньор за ЕС, особено заради бежанската вълна, но също така и по отношение на политиката за сигурност, а и в икономиката.
И когато става дума за сигурност, това всъщност е още една тема, която напряга двустранните отношения – Австрия е първата страна от ЕС, която въведе оръжейно ембарго срещу Турция. Зад това решение застанаха всичките шест парламентарни партии, които изискаха от правителството да не издава повече разрешения за износа на оръжия към Турция. Това важи и за т.нар стоки с двойна употреба. Австрийските депутати се аргументираха с традиционния неутралитет на страната, който не позволява износа на оръжие в страни, където се водят военни действия, или пък има опасност от въоръжен конфликт.

Търкания между Анкара и Виена има и по още една тема – тази седмица някои австрийски медии получиха писмен документ, според който повече от 100 действащи в Австрия имами имат задължението да шпионират различни организации за евентуални връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Въпросният документ бил подписан лично от президента на Комитета по религиозните въпроси на Турция - т. нар. Дианет,  Халифе Кескин. Както е известно, Дианетът е на пряко подчинение на турския премиер Йълдъръм. В Австрия дейността на Комитета по религиозните въпроси се координира от културното аташе към посолството на Анкара във Виена, който беше привикан в четвъртък за обяснения от външния министър Курц. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.