Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пати Остин - перлата в короната на юбилейния джаз фестивал в Банско

Д-р Емил Илиев за 5-те биг-бенда, паметника на Вили Казасян и номинацията на фестивала за туристическо събитие на годината

Днес в "Моята друга музика" ще погледнем в бъдещето и ще ви разкажем какъв ще е "дизайна" на 20-я международен джаз фестивал в Банско, който ни очаква през лятото на 2017. Гостува ни д-р Емил Илиев, човекът, чието хоби е джаза, и който в свободното си от дерматология и акупунктура време, създава и развива фестивала, който промени облика на Банско през месец август. Оттам започва разговора ни - от номинацията на джаз фестивала за най-добра дестинация в конкурса на Министерството на туризма, от 50-те хиляди посетители на последнити издание, за големите мечти (Банско да се превърне в Монтрьо на Балканите - за сравнение, градчето на Женевското езеро събира 250-300 хиляди почитатели на джаза).Ще чуете за програмата на следващия фестивал, която вече е готова, защото "ако искаме да привлечем още повече чужденци, те трябва отрано да знаят какво да очакват", а и защото фестивалъ е юбилеен. 20 години! Вече се знае, че голямото име в Банско през 2017 ще е Пати Остин,една от истинските гранддами на джаза, певицата, за която самата Ела Фицджералд казва, че е може да я наследи. Така че на Пати Остин ще можем да се насладим два пъти през 2017, когато е европейското й турне, посветено иенно на голямата Ела Фицджералд - първо в София, и после в Банско, но в курортното градче тя ще пее безплатно на площада, в една по-непринудена атмосфера. Друг акцент през 2017 на джаз фестивала ще бъде броят на биг-бендовете - цели пет! От Благоевград (те откриват събитието заедно с дамите от Сентиментъл суингърс), от Германия, от Беларус, от Грузия, от Белград... Всъщност гостуването именно на Белградския биг-бенд с Урош Перич (наричан белия Рей Чарлс, личен приятел на големия певец, който две от европейските си турнета прави именно с този бенд) е друго значимо събитие на 20-тото издание на джаз фестивала в Банско, както и галерията от родни джаз звезди като Васил Петров, Камелия Тодорова, Петър Салчев. Д-р Емил Илиев с радост отличи и най-добрата (според него) млада джаз певица у нас Меги Алексиева-Мей. Освен за бъдещето, в "Моята друга музика" си говорим и за миналото, за първото някога издание на джаз фестивала в Банско, когато идеята е била "заобиколена" от скептици, както и за някои от най-незабравимите мигове на тези 19 досегашни издания. За това как се прави такъв един международен фестивал, за срещата на директорите на фестивали в Израел наскоро и за това че и у нас трябва да се прави такова представяне на най-доброто от родния джаз пред тези, които взимат решенията в големия свят на джаза. И още една идея споделя Емил Илиев - да бъде поставен паметник на Вили Казасян в Банско и за сметката, която се открива в подкрепа на тази идея. 
Чуйте - Моята друга музика, неделя, от 13 до 15 с песни като How Do You Keep The Music Playing!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разговор и музика с френско-испанското трио "НЕС" след концерта в Невер

Вторият декемврийски "Слънчев джаз+" е предимно на концертна вълна. В началото се срещаме с френско-испанското трио "НЕС" с разговор след концерта им в Невер, откъси от който ви предлагаме в продължение. В състава му са Nesrine Belmokh - вокал, Matthieu Saglio - чело, и David Gadea - перкусии. Още концерти с наши "кръстници" - Хорхе Пардо и..

публикувано на 08.12.19 в 07:35
Има защо Дуа Липа да е усмихната

Пореден номер едно за Дуа Липа на Острова, без промяна на върха в Щатите

Само 4 седмици след дебюта си в топ 40 на британските станции Don’t Start Now се изкачи до първото място. Това е третият номер едно с гласа на Дуа в чарта. Соловият й сингъл IDGAF бе номер едно през март миналата година, а One Kiss , където тя помага на Калвин Харис се задържа цели 7 седмици на номер също през миналата година...

публикувано на 06.12.19 в 10:19
Освен че композира и пее, Стиви Уондър е мултиинструменталист

Rhythm and Blues от 50-те години до днес (Трета част)

Предлагаме ви заключителното предаване (от миниселиала от 3), посветено на един от най-автентичните американски жанрове - Rhythm & Blues ( или R&B).  Както вече знаете, произлиза от афро-американските общности през 40-те години. Развит е от звукозаписни компании, които представят музиката на чернокожите в големите градове. Rhythm &..

публикувано на 05.12.19 в 10:35

Първа симфония от Петко Стайнов звучи за пръв път за последните 50 години

Известни изпълнители от Софийската филхармония и млади таланти от Филхармония “Пионер“ днес ще изнесат концерт в зала „България“ под мотото „Рамо до рамо“. От няколко години поредицата събира представители на двата оркестрови състава в интересни програми. Този път в афиша е Концертът за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски със солист Филип Филипов..

публикувано на 03.12.19 в 12:58
Нейсам Джалал

Нейсам Джалал за тишините в музиката и мястото на флейтата и гласа

Първият декемврийски "Слънчев джаз+" започва с разговора ни с Нейсам Джалал - носителка на най-престижната френска награда за годината, "Victoire du Jazz" . След концерта ѝ в Д'Жаз Невер фестивал , откъдето слушаме записи на триото ѝ с Леонардо Монтана (пиано) и Клод Чамичян (бас), говорим с Нейсам за тишините в музиката и мястото на флейтата и..

публикувано на 01.12.19 в 07:35

Лизо отново върха в Щатите, на Острова Колдплей доминират ефира

Втори последователен сингъл на върха за една от най-ярко светещите звезди през тази година - Лизо . Страхотният ѝ хит Good As Hell и тази седмица е най-излъчваният в поп ефира на Щатите. За успехa на парчето допринася и издаденият наскоро ремикс с Ариана Гранде, но не трябва да омаловажаваме постигнатото от самата Лизо. От момента, в който тя покори..

обновено на 29.11.19 в 11:48

Rhythm and Blues от 50-те години до днес (Втора част)

Това е второто от три предавания, посветено на един от най-автентичните американски жанрове - Rhythm & Blues (R&B) Историята на този стил е дълга и богата, включваща повече от шест десетилетия. Днес в предаването ще прозвучи една малка част от популярните артисти в този жанр. Ще може да се насладите на големите хитове на Фатс..

публикувано на 28.11.19 в 10:40