Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на „Адапа” в Дните на новата израелска музика в Тел Авив

Всяка есен в Израел се провеждат Дни на новата израелска музика. Тази година беше представена световната премиера на видео гранд опера за солисти, два хора и оркестър, наречена „Адапа“, с изпълнителски състави от Европа и Израел /немски оркестър и два чешки хора/, израелска музика и сюжет, базиран на древен ашумерски мит от преди 4 000 години, написан на старинния семитски език акадия.

Могат ли звуците да изразяват цветове? Това е била една от задачите, които си е поставила доктор
ът по старинни и съвременни семитски езици и музика Ципи Флайшер. Легендата за Адапа– създание, пристигнало от недрата на морето, е впечатлила авторката. Това е разказ за индивида, разкъсван от еротичния свят на Земята, вечността от небесата и мъдростта на морето.

Контратенорът от Германия Щефан Грегнер
се превъплъти в ролята на началото Адапа. То е служител на бога на морето и на мъдростта, изпят от баритона от Израел Амнон Залик. Адапа се опитва да устои на ухажванията на южния вятър, символизиращ плодородието на земята. Според сценографката Ала Медникова морето и мъдростта имат сив цвят. Той изразява спокойствието и вечността. Когато изгрява слънцето всичко става бледо синьо. Арията на надеждата прелива в хора на плодородието. Но всичко е прекъснато от жестокото слънце на пустинята. Сцената се обагря в жълто-кафяво. Небето е в различни нюанси на синьо до лилаво. Оркестровата партия има за задача да предаде звуков изразна цветовете и композиторката Флайшер наистина е успяла в това. Експериментира се и с костюмите. В началото дрехата на Адапа изглежда като от люспи, но като се вгледа човек е с китайски лодки. Дрехата на бога на небето също изглежда като око, но представлява планета с пръстен. Еротиката на Южния вятър звучи в хора на второто действие. За композиторката вятърът не е един персонаж, а множество гласове, събрани в хор. Партията изпълнява женски хор от Северна Чехия с диригент Тереза Велкова. Земята е изиграна от един актьор, който има трудната роля да покаже как под въздействието на слънчевите лъчи и южния вятър злакът може да се превърне в пустиня. Освен на певческите партии, режисьорът Петер Вронски от Моравия е заложил на интересни танци, илюстриращи съпротивата на Адапа срещу мамещия Южен вятър.

Когато възмутения
т бог на небесата вижда напразните усилия на Южния вятър да съблазни Адапа, се намесва. Истински пир на мъдростта очаква героя в небесата. Богът на вселената, чиято партия е изпята от Еял Еделман, обещава да даде на Адапа безсмъртие. Героят не знае дали това е истина или е само обещание. Неговият господар - морският бог, му е заповядал ако се издигне до небесата да не яде и да не пие нищо. Излъгал го е, че и храната, и напитките са смъртоносни. Затова героят се прави, че яде, но изхвърля всичко недокоснато. Той не знае, че така се отказва от храната на живота и от възможността да се освободи от господаря си. Измамата го обрича отново да се върне на Земята. Отказал се от безсмъртие, този път Адапа отговаря с взаимност на флиртуванията на Южния вятър. Това е триумфът на плодородието на Земята. Звучи и финалният хор с химна на плодородието и цялата сцена е обагрена в златно.

Композитарката решила да преведе непреводимото на музикален език. За нея Адапа
съответства на тона фа, Морският бог - на тона ре, богът на небесата – на тона сол, а цялата музика се базира на подчертани с четвърт-тонове мелодии. Видео-изпълнението на операта включва автентични снимки сред природата и компютърна анимация, която създава впечатляваща илюзорна действителност. В разговора ни след спектакъла композиторката Ципи Флайшер ми обясни, че като преводач от семитски на европейски езици открила, че за хората от Европа е трудно да разберат философията на Изтока. Историята на Адапа е древна ашумерска легенда, която съдържа вярванията на древните хора, живели между щедростта на морето, изменчивостта на небето и непостоянството на пустинята и Южния вятър, които носят плодородие напролет, но и жестоки пясъчни бури лете и есента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.