Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП започва проверки в туристическите, търговски и производствени обекти в Банско

Снимка: БТА

Масирани проверки в туристическите, търговски и производствени обекти в Банско започват инспектори от НАП и служители на МВР. 

Неплащането на данъци от собствениците на апартаменти в жилищните комплекси и нерегламентирано предлагане на имоти като туристическа база принудиха Общината да поиска съдействие от институциите за създаване на междуведомствени проверяващи групи в планинския курорт по време на активния зимен сезон. Много британски граждани, които имат собственост в Банско, не са внасяли данъците си от 7-8 години, като дължимите суми  са между 400 и 600 лева:
Ние намираме трудности за събирането на данъците, които те дължат за тяхната собственост. Трудността се изразява в това, че не можем да ги открием на адрес.

Местната власт е категорична, че трябва да се справи и с другия проблем - предлагането на къщи и апартаменти като туристическа база, без това да е обявено пред Общината, както и извършването на нерегламентирани транспортни услуги:
Освен че наемат къщи, частни къщи, и ги пълнят с туристи от Великобритания, същото се случва и с апартаменти. За да се извършва законно, трябва да се направят няколко стъпки. Да си ги направят, а не просто да се научава по трудния начин с проверка чрез НАП, Община и полиция.

Съвместните проверки на Общината, НАП и полицията ще продължат през целия сезон. Това ще бъде обявено официално днес на среща с представителите на местния бизнес. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.