Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Сатановски: Убийството на руския посланик в Турция няма да се отрази на руско-турските отношения

Алексей Малашченко: 2016 г. за Русия не беше белязана от някакви особени промени

Снимка: архив

Убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов няма да се отрази на руско-турските отношения, тъй като Ердоган не е издавал заповед за убийството на посланика. Това обясни в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" директорът на Руския институт за Близкия Изток Евгений Сатановски:

В този случай ни е ясно, че идеята за убийството на руския посланик идва от чужбина. От моя лична гледна точка това е саудитска инициатива, съдейки по това, което се случва в Източно Алепо. В този план желанието за рязко влошаване на отношенията между Турция и Русия безспорно присъства, но доколкото можем да съдим - и руското, и турското ръководство много добре разбират това. Сега трябва да говорим за засилване на охраната на дипломатическите представителства.

Известно е, че Турция е предоставила на руските следователи безпрецедентен директен достъп до оперативните данни, които се ползват от турските следователи, допълни още Сатановски:

Това е наистина прецедент, който свидетелства, че турците искат максимално да намалят нивото на заплаха от охлаждане на руско-турските отношения.

2016 г. за Русия не беше белязана от някакви особени промени. Това коментира външнополитическият експерт Алексей Малашченко: Алексей Малашченко

Често се изтъква, че тази година имахме парламентарни избори, но според мен те не бяха особено интересни, защото бяха напълно предсказуеми. Икономиката през отминаващата година се развиваше по-скоро зле, ако изобщо можем да кажем, че се е развивала. Нямаше никакви преломни моменти, по-скоро бих казал, че се усилиха негативните тенденции в политическия и икономическия живот на страната.

Народът на Русия вече е уморен и не вярва на управляващите, нито очаква някакви положителни промени, подчерта Малашченко:

По чисто руска политическа традиция приемаме, че управлението е лошо, но царят, в този случай – президентът, е добър. Народът е напълно наясно, че бюрокрацията е голяма, че корупцията е на високо ниво. Въпреки това никой не обвинява президента.

Целите интервюта с Алексей Малашченко и Евгений Сатановски можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.