Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Коста Костов: До четвъртия ден при грип не бива да се взимат антибиотици

проф. Коста Костов
За много хора грипът не е заболяване, което изкарват за 2-3 дни. Чести са усложненията като бронхит и пневмония. Опасни ли са те, кое е най-ефективното лечение - потърсихме мнението на проф. д-р Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни заболявания във ВМА и национален консултант по пулмология.

Вече има случаи на усложнения след вирусни инфекции, каза проф. Костов. Той обясни, че става дума по-скоро за постгрипни пневмонии - бактериални инфекции, които се наслагват след грипната инфекция.

"Грипният вирус има способност да опустошава ресничестия епител на  дихателните пътища и по този начин ги лишава от защита. Това създава възможност на бактериите лесно да се поселят там и да настъпят инфекции както бронхиални, така и бронхо-пулмонални, т.нар. пневмония", каза проф. Коста Костов. Той посочи, че хората смятат пневмонията не застрашава живота им.

Все още между 4% и 6% от болните с пневмония умират


"Това са болни с хронични заболявания, но първичната причина за смъртта при задух или сърдечен проблем, например, е пневмонията. И не случайно има пневмококова ваксина, и я препоръчвам, защото предпазва от 13 или 23 щама", каза проф. Костов.

Според него приемът на антибиотик трябва да бъде определен и преценен от лекар, най-добре пулмолог. А 95% от изписването на антибиотик изобщо е в ръцете на общопрактикуващите лекари, което, по думите му, е важен фактор да се иска от тях да имат добра квалификация по отношение на респираторните инфекции.

Респираторните инфекции са втората по честота причина за посещение на лекар

И това показва статистиката не само в България, а и по света. Т.е. освен, че трябва да лекува болка (най-често ревматична), общопрактикуващият лекар, трябва да е наясно с антибиотиците, препоръките и схемите на приложение, за да лекува респираторните инфекции. Според пулмолога, не бива да се изписва бързо антибиотик.

Проф. Костов смята, че до 4-тия ден трябва да се приемат антипиретици (лекарствени средства, понижаващи температурата), чай, лекарства срещу кашлица. Не бива да се дават и антипиретици, без да има висока температура - поне над 38 градуса. Защото температурата е част от защитната реакция на организма срещу инфекцията. Според проф. Костов, по-опасно от пневмонията, може да бъде друго белодробно заболяване - хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Още за това заболяване и за лечението на грип при хора с астма - чуйте в прикачените звукови файлове.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сатирата играят на 3 сцени, шаржове от Доньо Донев посрещат зрителите до 15 декември

С експозиция от 36 шаржа на именити творци, с автор Доньо Донев, в Сатиричния театър  "Алеко Константинов" се отбелязва 15 години откакто бащата на любимата анимация "Тримата глупаци" спря да рисува. Заглавието е "Доньо Донев ни събира с усмивка" и точно това си казват посетителите, които до 15 декември могат да си припомнят образите на..

публикувано на 30.11.22 в 17:08

100 софиянци получават пакети с продукти от кампанията "За баба и дядо с любов"

Фондация “Данък добро” отново ще раздаде основни хранителни продукти на възрастни хора, които живеят с минимални доходи, нямат близки, трудноподвижни са, а някои от тях са с тежки заболявания. " Кампанията „За баба и дядо с любов“ ще се проведе за втори път през тази година и е много специална и емоционална за нас. В партньорство с общинско..

публикувано на 30.11.22 в 15:41

Студенти в Стопанския факултет към СУ вдъхват нов живот на дрехи в специален базар

Първи по рода си базар за устойчива мода организират студенти в магистърската програма „Отговорно и устойчиво развитие“ на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. Участието в него може да вземете като дарител на излишна или малка дреха, която не носите, но е в прекрасен вид и изглежда като за подарък. Може да я предадете от 9:00 до..

публикувано на 30.11.22 в 14:48

Как се развива бейзболът в България

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица BNR podcasts · Спортна среща - 27 ноември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 27 ноември..

публикувано на 30.11.22 в 14:19

Млада художничка съчетава музика и стъкло в творбите си

"Музика от стъкло" е озаглавена изложбата на младата художничка Габи Коруджикова. Тя е завършила специалност "Порцелан и стъкло" в НХА и това, че се занимава с музика я е подтикнало да направи тази изложба. Експозицията се открива днес, 30 ноември 2022 г., като е осъществена с подкрепата на Национален фонд "Култура". На нея ще бъдат представени..

публикувано на 30.11.22 в 14:07
Доцент д-р Александър Донев от Институт за изследване на изкуствата към БАН, гост в Радиокафе

Инициативата "3 от 30-те" представя три черно-бели филма от 30-те години на XX век

Доцент д-р Александър Донев е част от екипа на Института за изследване на изкуствата при БАН, специалист по кинознание и кинокритик. Той бе гост в Радиокафе, за да разкаже за забележителната инициатива „3 от 30-те“ на "Гьоте институт", който в началото на декември в Дома на киното ще представи селекция от 3 черно-бели филма от 30-те години на..

публикувано на 30.11.22 в 13:29

Фондация "Културни перспективи" подпомага млади творци

Фондация "Културни перспективи" обяви четвъртото издание на Национална стипендия "С усилия към звездите" за подкрепа на млади таланти в 5 области на изкуството. Тя е учредена от артистичния директор на фондацията Ина Кънчева. Подробности пред Радио София разказа Елица Христова. "Ина Кънчева е един много сериозен и много признат артист на..

публикувано на 30.11.22 в 13:23