Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Келемен: Политиката на Тръмп ще е основен фактор за оформяне на ЕС през 2017-та година

Снимка: архив



Проф. Дан Келемен от университета в Ню Джърси заяви в интервю за „Събота 150“, че политиката на Доналд Тръмп ще бъде един от основните фактори, които ще оформят Европейския съюз през настоящата година. Според проф. Келемен, левите партии и движения в момента са изключително слаби, въпреки отделни явления като СИРИЗА в Гърция или движението на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис. Тези слаби леви политически сили обаче отварят огромно пространство за крайно десните движения, които набират сила в Европа. Проф. Келемен очерта облика на Европа в края на 2017-та година:

Едно от нещата, които трябва да имаме наум, че Европейският съюз се изправя пред най-дълбокия микс от кризи от създаването си. Въпреки това, той няма да умре. Много хора поставят под въпрос съществуването на Европейския съюз, но аз мисля, че той ще оцелее. Нито една от тези кризи не подкопава основите на европейската идея. Освен това най-важните държави - като Германия, продължават да подкрепят съществуването му. Как ще изглежда в края на годината? Мисля, че ще бъде даден ход на Брекзита. Не казвам, че Великобритания ще е изляза от Европейския съюз, а че вече ще имаме яснота какви ще бъдат отношенията й с него след излизането. Германия ще продължи да има водеща и дори още по-силна позиция в Европейския съюз. Въпреки това - дори и да разочаровам някого, ще кажа, че крайно десните движения ще имат своите позиции.

Все още не се говори много за Ярослав Качински и други държави, но аз мисля, че ще има сериозни проблеми между Полша и Европейския съюз. Мисля, че през следващите месеци ще стане ясно дали Европа ще може да се справи.

На "евровия фронт" мисля, че ще видим спасителни пакети за Италия. Също така очаквам европейските лидери да се обединят около повече мерки за сигурност и за контрол по границите и борба с тероризма.

Последният много важен фактор, който искам да отбележа, е президентството на Доналд Тръмп. Според мен Европа вече няма да е подложена само на натиск от изток, но и на тотално различно отношение от САЩ. Бих очаквал от Тръмп да се опита да разедини Европейския съюз и да работи с по-националистически настроените лидери като Виктор Орбан и Ярослав Качински. Това наистина ще бъде голямо предизвикателство за Европейския съюз. Да се надяваме, че той ще успее да потвърди стабилността и обединението си.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.