Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Янкова: Вникването в добродетелта на който и да е празник, може да формира ценности

БНР Новини
Юлияна Янкова (вляво) и Николета Атанасова.
Снимка: Кирчо Стоичков

От години Юлияна Янкова работи с деца по метода на Валдорфската педагогика. Днес ни разказва „Валдорфския календар на празниците” - от есента до лятото и как децата могат с помощта на приказки и песни да научат повече за същността на българските празници и традиции. Слушайки приказки и пеейки песни за него, децата могат да почувстват с душите си това, което се случва, каква е същността на празника. Затова например не празнуваме коледните празници с Дядо Коледа, защото за децата днес има твърде много Дядо Коледа и няма как да усетят истинския смисъл на този празник, ако ние го правим по комерсиалния начин.
При нас целта е да си върнем смисъла от нещата, който по някакви причини в новото време сме позабравили и позагубили. Още по-хубаво е, че при нас празниците се случват заедно с родителите, а те всъщност са също деца, защото те са млади хора на 25 години, поколение, което живее в съвременните времена и празнува по комерсиалните модели. Ние бихме искали децата и родителите им да вникнат в добродетелта на празника и без размахване на пръст, децата и родителите им да имат мисъл за всичко това, да обръщат внимание на малките неща, да участват в грижата и така да формират ценности
.

Цялото интервю с Юлияна Янкова чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.