Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на музиканти срещу конкурса за нов директор на Софийската филхармония

| обновено на 20.01.17 в 14:25
Снимка: sofiaphilharmonie.bg



Музиканти и служители на Софийската филхармония протестираха пред Министерството на културата срещу конкурса за нов директор на филхармонията, който се провежда днес. 

Основното искане на симфониците е отмяна на конкурса. Мотивът им е свързан с обявяването на състезанието за нов директор в последните дни на правителството и непрозрачния, според тях, начин на провеждане. Петър Петров от структурата на КНСБ:

Много просто може да се разреши. Единственото разрешение е да бъде прозрачен самият конкурс. Най-лесният вариант на това нещо е както примерно в някои държави се прави, самият конкурс се провежда и излъчва директно по интернет. Това е най-лесният вариант.

Според Николай Куманов, заместник-председател на Съюза на музикалните и танцовите дейци, решението за избор е предрешено:

Ясно е кого ще назначи министерството. Ще назначи Найден Тодоров. Мисля, че министърът на културата се готви отново да не спази закона и да го назначи преди да е изтекъл законноустановеният срок за обжалване, защото в противен случай няма да им стигне времето. Те много добре знаят, че само при този министър може да мине кандидатурата на Найден Тодоров.

Във Филхармонията има и служители, които смятат, че конкурсът трябва да бъде проведен.

Министерството на културата изрази на официалната си страница становище, че всички изисквания за провеждане на конкурсната процедура са спазени, в тях не се допускат условия за външна намеса от страна на синдикатите и няма законово основание за нейното прекратяване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.