Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин е арестуван в Австрия при полицейска операция срещу ИД

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийската полиция е арестувала 14 души  - 11 мъже и 3 жени, във Виена и Грац, съобщават австрийски медии. Сред тях има и един българин, се казва в съобщение на прокуратурата в Грац.

Останалите заподозрени за контакти с терористичната организация „Ислямска държава“ са трима австрийски граждани с чужд произход, двама босненци, един сириец и един македонец. Всички са на възраст между 21 и 49 години, съобщи говорител на прокуратурата.

В полицейската акция, започнала днес рано сутринта, са участвали над 800 служители на реда. Претърсени са жилища в различни части на Виена и Грац, както и по един молитвен дом в двата града. Прокуратурата в Грац се въздържа от повече информация.

Акцията е следствие на ареста миналата седмица на 18-годишен австрийски гражданин с албански произход, за когото се предполага, че е подготвял атентат във виенското метро. В тази връзка имаше и арест в Германия, където 21-годишен мъж е заподозрян за контакти с „Ислямска държава“ и за съучастник на арестувания във Виена младеж.

Според данни на австрийските власти към юли 2016 г., 287 души в страната се смятат за потенциални атентатори.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.