Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Асен Балтов: При някои травми възстановяването е по-бързо, ако се направи операция

Снимка: Георги Корнейков, БНР
При падане, ако има болка повече от обичайното, да потърсим лекарска помощ, призова гостът на "Часът на здравето" тази събота - проф. д-р Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника на "Пирогов", специалист в областта на оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза; лечение на политравми и посттравматични увреждания; ендопротезиране на стави на рамо и лакът.

"Дали има счупване може да се установи с рентгенова снимка. При поледица повечето случаи на травми, обаче, са със счупвания. Много е важно да се внимава, да ходим добре облечени и обути, и ако имаме проблем да потърсим лекарска помощ", каза специалистът.

Човекът не е свикнал с походка "пингвин"


Краката на хората не са с такава дължина, тази походка не е естествена за човека. А при падане, така или иначе, е от по-високо. Най-тежката травма при падане е счупване, съчетано с изкълчване на става и дори с рана и излизане на костни фрагменти извън кожата. При тези случаи веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Преди това бързо, ако е възможно близките или хора, станали свидетели на инцидента, трябва да  направят имобилизация - да се фиксира счупения крак към другия крак, ако е ръка към тялото. В никакъв случай не бива на мястото да се слага топъл компрес.

Счупванията са различни, но най-общо могат да се разделят на два вида. Едните са т. нар. стабилни счупвания, които не са разместени и изискват само фиксиране в шина или гипс. Разместените счупвания, с повече междинни фрагменти обикновено изискват оперативна интервенция.

"Идеята е максимално добре и анатомично да бъде възстановена костта, за да може да очакваме след това добри резултати и бързо възстановяване на пациентите", каза проф. Балтов. От значение обаче са различни фактори - възраст, килограми, други придружаващи заболявания. Много пациенти, по думите му, искат да бъдат оперирани, за да се възстановят по-бързо и да не носят гипс. И са останали доволни.

"Това е идеята на съвременната травматология - оперираме с модерни импланти, които позволяват раздвижване на съседните стави, но без натоварване до срока на срастване на счупването. Когато има гипс, нито има движение на ставите, нито може да се ускори процесът на срастването", каза специалистът. Но предупреди, че всяка фрактура е много индивидуална и изисква индивидуален подход.

Повечето хора неглижират навяхването. Това може да доведе до хронична болка, която може да притеснява пациента с години. А може и да стигне и до постоянен оток. Едно лошо навяхване може да доведе до дълги проблеми и пак да се стигне до операция. Съвременните реконструктивни операции позволяват възстановяване на скъсани връзки, дори след шест месеца или година.

Спортът може да бъде опасен за ставите


"Когато напредва възрастта и килограмите са повече от нормата, бягането вече не е здраве, а по-скоро е пренатоварване на ставите. Много полезно е ходенето. То не може да бъде вредно, защото когато ходим, натоварваме колянната и тазобедрената става с три пъти повече от собственото ни тегло. Когато тичаме обаче натоварването става два пъти повече - с шест пъти, и става опасно. С възрастта самият хрущял става по-раним и не така еластичен. Натоварва се и гръбнакът. Малки ставички между прешлените след 40 години започват да се износват. А при натоварване с тичане се износват по-бързо", каза проф. Балтов.

Най-добрият спорт за всяка възраст е плуването. То е полезно дори и при гръбначни изкривявания. Проф. Балтов забелязва тенденция на голям интерес към народните танци, но по думите му за непрофесионалистите те крият риск. Има случаи на набити стави, скъсани менискуси.

С възрастта костната плътност намалява


За това е виновно и храненето. Храните сега в никакъв случай не са с качеството отпреди 10 години. Има и биохрани, но те не са за обща употреба. А от млечните продукти и излагането на слънце очакваме набавянето на калции за организма. Пиенето на таблетки не винаги действа по същия начин, казва специалистът.  

Още за това как да се предпазим от проблеми със ставите и за начините на лечение - чуйте в интервюто с проф. д-р Асен Балтов!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тяло за лятото без стрес

"Коприва, лапад - те тонизират нашето тяло" - така започва съветите си за постигане на перфектно тяло за лятото нутриционистът Яна Данаилова. "Наднорменото тегло е хронично-възпалителен процес, лекуваме тялото си, като се отказваме от вредните си навици" - съветва ни тя. Още по темата - тук:

публикувано на 15.05.21 в 10:54
Кметът на Панчарево и почистването на езерото

Почистването на Панчарево - грижа ежедневна

В Световния ден на климата и Международния ден на семейството, празници, които отбелязваме днес, всички столичани са поканени да се включат в инициативата за почистване на Панчаревското езеро, което започна в 10 тази сутрин. Почистването е съобразено с противоепидемичните мерки, обособени са 4 пункта, от които могат да се включат желаещите, на самите..

публикувано на 15.05.21 в 10:47
Марин Трошанов

Историята на една нова софийска книга

"Шантаво приключение със злодеи и всякакви образи в историята" - така писателят Марин Трошанов представя книгата си “Еми и крадецът на сенки“ и продължава: "Действието започва в няколко софийски квартала. Използвал съм атмосферата в Мусагеница, която е много интересна". "Идеята за Еми дойде в един нощен влак преди 5 години, когато видях едно момиче със..

публикувано на 15.05.21 в 10:41
Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката

Единайсетият Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и на 17 и 18 май 2021 г. дигитално за ученици. Акцентът тази година е какви са мащабите на човешкия отпечатък върху природата. Убиват ли хората природата, или човешката дейност е част от естествения ход на земните събития? Влязла ли е Земята в нова геоложка..

публикувано на 15.05.21 в 09:53

В 45-то НС имаше реална политическа борба с елементи на идейни сблъсъци

Това Народно събрание имаше лице. Всъщност имаше няколко лица и ние имаме много основания да смятаме, че лицата, които видяхме там, са вероятно близки до истинските лица на силите, които ги демонстрираха. Това е много полезна информация за българското общество. Тази информация помага да се направи информиран избор за следващото Народно събрание, казва..

публикувано на 14.05.21 в 18:31

Протестите в Колумбия не стихват. Полицията с брутални дийствия

Масови протести в Колумбия вече повече от две седмици. Демонстрациите са придружени с брутално полицейско насилие. Според анализатора Руслан Трад, протестната вълна е продължение от тази през 2019-та година, която временно затихна заради локдауните и пандемията и в момента е набрала нова сила и заради влошената икономическа обстановка...

публикувано на 14.05.21 в 17:28
Манол Пейков

Манол Пейков: В следващия парламент новите политически субекти ще спечелят повече гласове

45-то Народно събрание беше кратко, но съдържателно. Това, което го отличаваше от предишното, беше разпаленият тон, страстите, които бушуваха непрекъснато и докато за някои това е може би минус, за мен е знак за съживяване на парламентарния ни живот. Проблемът е, че през последните няколко правителствени мандата, парламента беше заметен под чехъл...

публикувано на 14.05.21 в 17:10