Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Асен Балтов: При някои травми възстановяването е по-бързо, ако се направи операция

Снимка: Георги Корнейков, БНР
При падане, ако има болка повече от обичайното, да потърсим лекарска помощ, призова гостът на "Часът на здравето" тази събота - проф. д-р Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника на "Пирогов", специалист в областта на оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза; лечение на политравми и посттравматични увреждания; ендопротезиране на стави на рамо и лакът.

"Дали има счупване може да се установи с рентгенова снимка. При поледица повечето случаи на травми, обаче, са със счупвания. Много е важно да се внимава, да ходим добре облечени и обути, и ако имаме проблем да потърсим лекарска помощ", каза специалистът.

Човекът не е свикнал с походка "пингвин"


Краката на хората не са с такава дължина, тази походка не е естествена за човека. А при падане, така или иначе, е от по-високо. Най-тежката травма при падане е счупване, съчетано с изкълчване на става и дори с рана и излизане на костни фрагменти извън кожата. При тези случаи веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Преди това бързо, ако е възможно близките или хора, станали свидетели на инцидента, трябва да  направят имобилизация - да се фиксира счупения крак към другия крак, ако е ръка към тялото. В никакъв случай не бива на мястото да се слага топъл компрес.

Счупванията са различни, но най-общо могат да се разделят на два вида. Едните са т. нар. стабилни счупвания, които не са разместени и изискват само фиксиране в шина или гипс. Разместените счупвания, с повече междинни фрагменти обикновено изискват оперативна интервенция.

"Идеята е максимално добре и анатомично да бъде възстановена костта, за да може да очакваме след това добри резултати и бързо възстановяване на пациентите", каза проф. Балтов. От значение обаче са различни фактори - възраст, килограми, други придружаващи заболявания. Много пациенти, по думите му, искат да бъдат оперирани, за да се възстановят по-бързо и да не носят гипс. И са останали доволни.

"Това е идеята на съвременната травматология - оперираме с модерни импланти, които позволяват раздвижване на съседните стави, но без натоварване до срока на срастване на счупването. Когато има гипс, нито има движение на ставите, нито може да се ускори процесът на срастването", каза специалистът. Но предупреди, че всяка фрактура е много индивидуална и изисква индивидуален подход.

Повечето хора неглижират навяхването. Това може да доведе до хронична болка, която може да притеснява пациента с години. А може и да стигне и до постоянен оток. Едно лошо навяхване може да доведе до дълги проблеми и пак да се стигне до операция. Съвременните реконструктивни операции позволяват възстановяване на скъсани връзки, дори след шест месеца или година.

Спортът може да бъде опасен за ставите


"Когато напредва възрастта и килограмите са повече от нормата, бягането вече не е здраве, а по-скоро е пренатоварване на ставите. Много полезно е ходенето. То не може да бъде вредно, защото когато ходим, натоварваме колянната и тазобедрената става с три пъти повече от собственото ни тегло. Когато тичаме обаче натоварването става два пъти повече - с шест пъти, и става опасно. С възрастта самият хрущял става по-раним и не така еластичен. Натоварва се и гръбнакът. Малки ставички между прешлените след 40 години започват да се износват. А при натоварване с тичане се износват по-бързо", каза проф. Балтов.

Най-добрият спорт за всяка възраст е плуването. То е полезно дори и при гръбначни изкривявания. Проф. Балтов забелязва тенденция на голям интерес към народните танци, но по думите му за непрофесионалистите те крият риск. Има случаи на набити стави, скъсани менискуси.

С възрастта костната плътност намалява


За това е виновно и храненето. Храните сега в никакъв случай не са с качеството отпреди 10 години. Има и биохрани, но те не са за обща употреба. А от млечните продукти и излагането на слънце очакваме набавянето на калции за организма. Пиенето на таблетки не винаги действа по същия начин, казва специалистът.  

Още за това как да се предпазим от проблеми със ставите и за начините на лечение - чуйте в интервюто с проф. д-р Асен Балтов!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Белчев/ личен архив

Политиката като инструмент за решаване на проблеми

Бобрата с големите проблеми е успешна, когато ги разделим на по-малки. Иван Белчев от ПП „Демократична България“ на гости в „Късното шоу“ на Радио София в разговор за бързането за промени в изборния кодекс, бившите партньори от БСП, поведението на ПП ГЕРБ, нужните законопроекти и мотивацията да бъдеш политик. Слушайте епизода тук:..

публикувано на 03.12.22 в 21:28
София, 1959

Машина на времето

Порталът с видеосвидетелства за историята MyCentury представя нови четири образователни филма по следните теми:   Била ли е България лоялен съюзник на нацистка Германия? Мит или реалност са "двойните освободители? Дали ромите са били щастливи строители на социализма? Пазеха или разделяха телените мрежи по границите ни преди 1989-та?..

публикувано на 03.12.22 в 16:00

Да създаваш преживявания с подкасти

Александър Николов и Димитър Панайотов от documentalisti.bg са поредните ни гости в рубриката "Младите легенди".  Фондация "Документалистите“ е инициатива, ангажирана с разказването на социално значими истории. О снована е в края на 2020 г. от фотографа Александър Николов и журналиста Димитър Панайотов. Тяхната цел е развитието на модерна..

публикувано на 03.12.22 в 15:00
Солистът на Музикалния театър, Александър Мутафчийски, гост в Радиокафе

Празник на изкуството и творчески юбилей с "Цигулар на покрива"

В празник на изкуството на сцената на Музикалния театър ни въведе гостът в предаването "Радиокафе" Александър Мутафчийски. Той отбелязва своите 50 години, от които цели 25 са посветени и изживяни на сцена. "25 години от тези мои 50 житейски аз съм посветил на любимия си театър", казва той и споделя, че не само фразата "втори дом" може да..

публикувано на 03.12.22 в 13:20

Професиите на бъдещето

Защо границата между реалността и виртуалната реалност се размива и до какви промени в ежедневието ни ще доведе това? Българският разработчик на решение за смесена реалност QuarkXR е напът да набере над 1,7 млн. лева от български, румънски и други европейски инвеститори, като първа стъпка от общ рунд 2,9 млн. лева – интервю с Красимир Николов ,..

публикувано на 03.12.22 в 11:43

Не сме списание, а антология

Съживяват и модернизират най-важната платформа за български комикси през последните 40 години. 2022 ще завърши с издаването на списание Дъга, Том 1 . Девет нови комикса, събрани в 116 страници. От тук нататък, за Дъга ще се грижи Комикс Манифактура, в която могат да участват всички - и фенове, и автори. Заедно, ще гласуваме какво ще бъде бъдещето на..

публикувано на 03.12.22 в 10:18
Георги Колев

Способностите на хората с увреждания

Съюзът на инвалидите в България ще отбележи 3-ти декември - Международният ден на хората с увреждания с изложба под надслов "Ние можем" . В експозицията са включени творбите на дванадесет творци с различен вид увреждания, които разкриват чрез картините си своя вътрешен мир и своите мечти. Изложбата ще бъде открита в Галерия "Сердика" от 11:00..

публикувано на 03.12.22 в 10:00