Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Пичолини: Понякога, за да построиш една красива сграда, е необходимо да събориш една стара и грозна

БНР Новини
Николета Атанасова и Кристиян Пичолини
Снимка: БНР
Как един бивш скинхед поведe битка срещу омразата? „Осем години живях като неонацист! Преди двадесет и две години напуснах американското неонацистко движение, което бях създал.“ – така започва разказът на Кристиян Пичолини и продължава: „На 14 години бях без идентичност. Родителите ми бяха италиански емигранти в Чикаго, които работеха по 15 часа на ден, за да изхранват мен и брат ми и ми липсваха много. А аз не знаех към коя култура принадлежа – италианската или американската, не говорех добре английски, не знаех кой съм, съучениците ми се отнасяха към мен лошо и с пренебрежение, малтретираха ме и дори ме биеха. Един ден пушех трева в една малка уличка и се чудех какво да правя с живота си, на кой свят съм, когато към мен се приближи човек на около 25 години, който дръпна цигарата от устата ми и ми каза: „Не пуши този боклук. Евреите и комунистите искат да го пушиш, за да те побърка и те да манипулират съзнанието ти.“ Така започва „обработката“ и вербуването на Кристиян Пичолини, а на 16 годни Пичолини оглавява неонациската организация „Хамърскин Нейшън“ (Hammerskin Nation),  защото водачът ѝ Кларк Мартел влиза в затвора за жестоко убийство на момиче, „с чиято кръв беше нарисувал свастика на стената в стаята ѝ“.
Какво се случва в живота на Кристиян Пичолони след това? И как представите му се преобръщат до степента, в която днес, той е автор на книгата „Романтично насилие: мемоарите на един американски скинхед“, съосновател  е на неправителствената организация „Живот след омразата“ ( Life After Hate ) и ExitUSA – единствената по рода си програма на Северна Америка, ръководена от бивши  екстремисти, която цели да помага на членове на организации свързани с расизма, да се измъкнат от подобни структури. И защо за него „любовта е по-важна от всичко“?
Чуйте цялата история в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.