Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия: През България преминават прекалено много нелегални мигранти

Ханс Петер Доскоцил
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Балканският маршрут не е затворен. От Турция през България и бивша Югославия продължават да преминават мигранти, заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил в интервю за германски ежедневник. За това той настоява за затягане на граничния контрол по границите на България, Унгария и балканските страни.

Видеонаблюдението е част от плана, по който работи Австрия, твърди австрийският министър на отбраната. Според него, през българо-турската граница, с помощта на каналджии, все още преминават прекалено много нелегални мигранти. И цитира данни, според които в България през миналата година са подадени около 20 хиляди искания за убежище. Сигурно двойно или тройно повече са обаче мигрантите, които са преминали през България в посока Западна Европа, казва Доскоцил в интервю за в-к „Билд“. Доказателство според министъра е, че само миналата година в Австрия са потърсили закрила над 36 хиляди души. Повече от една трета от тях са пристигнали по т.нар. Балкански маршрут, заявява австрийският министър.

Проблемите на границата между Гърция и Македония преди една година доведоха до построяването на ограда и до сключването на споразумението между ЕС и Турция. Това споразумение е всичко друго, но не и сигурно, коментира Ханс Петер Доскоцил. Австрийският министър на отбраната настоява за повече помощ за Гърция, но и за откриването на центрове за издаване на бежански статут извън ЕС.

Словенското правителство също предупреждава за надигаща се нова бежанска вълна на Балканите. По Балканския маршрут отново има огромен бежански натиск, казва Бостян Шефич, заместник-министър на вътрешните работи, който отговаря за граничния контрол и бежанците. Според него всички около 2,5 милиона бежанци в Турция искат да дойдат в ЕС. Ако споразумението с Турция се провали, всички ще имаме много сериозен проблем, смята Шефич.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.