Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца търсят човек за пример

Снимка: zaednovchas.bg
Едва 3% от българските учители са на възраст под 35 години, 40% от българските ученици на 15 години са функционално неграмотни, т.е. не могат да приложат на практика наученото в училище в тяхното ежедневие, 22% от българските младежи на възраст между 18 и 24 години нито учат, нито работят, а 21% от българските ученици не завършват средно образование. Това сочи статистиката на фондация „Заедно в час“.

Мисията на „Заедно в час“ е един ден всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо кое училище посещава, в кое населено място живее и какви са финансовите възможности на неговите родители. Благодарение на фондацията, способни българи имат възможност да станат учители в български училища за период от две години и дългосрочни поддръжници на каузата за равен достъп до качествено образование.

„Заедно в час“ организира форум „Влез в час: стани човек за пример“, който събира студенти, които искат да помогнат на ученици, имащи проблеми в училище. Всеки, който има висше образование или е 4-и курс студент може да се превърне в учител. Настояща мисия на „Заедно в час“ е да се намерят хора за пример, от които децата да се учат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Емблематичният Васил Найденов

Започна Sofia Summer Fest

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48