Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Специалистът съветва:

Родителите да не оставят улицата да храни децата им

| обновено на 18.04.17 в 14:17

Преди Великден в предаването "Часът на здравето" отново обръщаме внимание на храната. В предишния ни разговор със специалиста по „Хранене и диететика“ проф. д-р Донка Байкова тя препоръча да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти с множество добавки.

С какво да се хранят децата?

Когато детето има алергия към нещо, родителите търсят причината и след изследване вече спират да предлагат на детето определена съставка или продукт - ядки, млечен продукт, хляб. Ако искат да профилактират, или пък алергизираното дете да не развива повече фактори за алергична реакция на организма, да избягват предлагане на технологично обработени храни, каза проф. Байкова. Тя призова родителите да не оставят улицата да храни децата им, а да им подготвят храна от вкъщи. Плодовете да бъдат обелени, защото там са концентрирани химическите субстанции, с които са обработени с цел растителна защита. Специалистът съветва още зеленчуците да бъдат бланширани за 2-3 минути във вряла вода. Обикновено производителите на колбаси за деца внимават и до минимум са вложени технологични добавки.

В никакъв случай имитиращи млечни продукти


Проф. Байкова посочи, че те (имитиращите сирене и кашкавал продукти) съдържат трансмастни киселини. Те повишават нивата на лошия холестерол, на триглициридите в кръвта, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те се включват в клетъчната мембрана и клетката започва да не може да разпознава болестотворните агенти на външната среда, в частност и  канцерогените.

Децата са с по-несъвършени адаптационни механизми


Всичко при тях е по-рисково. Докато растат и се развиват те усъвършенстват своите бариери. Затова е важно да ги храним с натурални продукти. Проф. Байкова съветва да се приемат не готови сокове, а фрешове, както и напитки с млечно-кисели бактерии - или кисело мляко.

Какво представляват лецитините, за вредата от хидрогенираните мазнини в солети и бисквити, както и други добавки в готовите храни - чуйте в звуковите файлове!











БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова , преподавател в   Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено..

публикувано на 01.04.17 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Столична община

Стотици български трикольори изпълниха двора на 31-во СУЧЕМ

Столичната община предостави 500 знамена за малките ученици и още 28 големи трибагреника за отбелязването на 3 март в 31-во Средно училище с изучаване на чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" в район "Слатина". По традиция гимназията отбелязва..

публикувано на 03.03.25 в 13:26
Андрей Захариев

Андрей Захариев: 3 март трябва да остане Националният празник на България

Заради своята разпознаваемост на датата 3 март, заради своето утвърждаване в традицията като национален празник, би трябвало именно тя да остане Националният празник на България, каза пред Радио София историкът и журналист Андрей Захариев...

публикувано на 03.03.25 в 12:19

Променят движението заради честването на Националния празник

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, обслужващи мероприятията, както следва:  От 03.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2025 г. на паркинга на пл. „Николай Гяуров”; От 03.00 часа до приключване на..

публикувано на 03.03.25 в 11:34

НВИМ показва златния венец, който цар Борис III поднася при откриването на Паметника на Шипка

За първи път, само на този ден посетителите на НВИМ  ще имат възможност да видят златния венец, който цар Борис III поднася при откриването на Паметника на свободата на вр. Св. Никола през 1934 г., както и фотографии от строежа и откриването му. Потопени в..

публикувано на 03.03.25 в 11:27

Софийската филхармония отбелязва 3 март с инициативата "Обичам българската музика"

От 12.00 до 17.00 часа днес, Софийската филхармония отбелязва 3 март с произведения от български композитори. Инициативата “Обичам българската музика” традиционно се провежда в зала "България“. В събитието участват ученици от музикалните училища в..

публикувано на 03.03.25 в 10:43

Започва Великият пост

За православните християни започва Великият пост. От 3 март до 20 април или общо 7 седмици вярващите се въздържат от определени храни, мисли и дела. Великият пост е време на посвещаване на човекa на Бог по примера на Христос, който е прекарал 40..

публикувано на 03.03.25 в 08:54

Безплатни ретро автобуси в София за националния празник

По случай Деня на Освобождението на България от османско иго - 3 март, от 10:00 до 19:00 часа, на интервал от 16 минути ще се движи безплатна атракционна автобусна линия, с маршрут от Орлов мост до Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от..

публикувано на 03.03.25 в 08:04