Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна десетото изложение за селскостопанска техника „Бата Агро“ в Стара Загора

Снимка: Венелина Попова
В Стара Загора беше открито Десетото юбилейно издание на изложението за селско-стопанска техника „Бата Агро“Ръст в продажбата на техника у нас е имало през 2015-та година, когато са били пуснати за усвояване 200 милиона евро, но за да се подмлади паркът е необходимо годишно да бъдат внасяни по 4 000 нови трактора и по 800-900 комбайна, заяви Тодор Николов, председател на Управителния съвет на „Бата Агро“, като допълни: Защото старата техника прави продукцията неконкурентоспособна на пазара. Същевременно, според Николов, от фонд "Земеделие" не са одобрили хиляди проекти заради административни недомислици: Там са залегнали едни критерии, които са меко казано, неадекватни, коментира Николов и допълни, че в периода, когато шеф на фонд „Земеделие“ е Румен Порожанов от 3700 подадени проекта, са били одобрени едва 800.

При откриването на изложението министърът на земеделието Румен Порожанов посочи: 

В програмата за развитие на селските райони има директни инвестиционни мерки, по които се финансира и земеделска техника. В момента се изпълняват и се изплащат над 1 000 договора. 80 процента е свързано с техника.


Чуйте повече подробности в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.