Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Този човек трябва да се изучава

Снимка: nha.bg

Радвам се, че тази книга вече е реалност, защото не ми се искаше да не се знае нищичко за хората от четиринадесет националности, които са работили и живели в Балабановата фабрика. Това е нещо невероятно – само за миг човек да си затвори очите и да си представи колко различни хора са работили тук. Те всички идват със своята култура, език, традиции и един човек ги обединява в нещо важно: да живеят в прилични условия, всеки да има жилище, работа според образованието и възможностите си. За децата има детска градина, помислено е и за развлеченията след работа: фабричен оркестър, библиотека, три театъра: български, руски и украински; три читалища, болница със седем стаи, родилен дом, киносалон. Всичко необходимо за добър живот през онези години. (...) Тази книга е моята благодарност към един невероятен човек, Иван Т. Балабанов.
Това са думи от увода на книгата, която Методи Панайотов издава под заглавие „Фабриката и чужденците“. Той е събрал и публикувал документи, факти и спомени за чужденци, работили в бившата книжно-мукавена фабрика в с. Бараково. Нека примомним, че с тази фабрика са свързани имената на поетите Никола Вапцаров и Биньо Иванов. Помним показания на София филм фест документален филм за Методи Панайотов на Ралица Димитрова и Мария Ландова под заглавие „Сантиментална история“, в който се разказва за необикновения ентусиазъм, сила, воля и възрожденски дух, които притежава Методи Панайотов. Там беше показан музеят на фабриката, който се помещаваше на тавана на къщата му в Бараково. На 25 юни музеят ще бъде официално открит вече на територията на фабриката и ще бъде пусната част от съществувалата навремето Рилска теснолинейка – всичко това – с финансови и човешки усилия на Методи Панайотов. „Този човек трябва да се изучава“, възкликва Методи Панайотов за Иван Т. Балабанов, собственик на фабриката. Това може спокойно да се каже и за самия Методи, който с делата си дава надежда, че българският дух е още жизнен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.