Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Райков: Ако въпросът на референдума беше ясно зададен, резултатът щеше да е още по-категоричен

85% от гласувалите искат "Бедечка" да бъде превърната в парк

Ат. Славов: Със сигурност тук има целенасоченост във формулировката

| обновено на 19.06.17 в 08:38
Снимка: БГНЕС

Общинската избирателна комисия в Стара Загора обяви резултатите от референдума "за" или "против" парка "Бедечка". В допитването участваха 15,42 процента от имащите право на глас. За да бъде валиден обаче, в референдума трябваше да участват 40 на сто от избирателите и повече от половината от тях да са гласували "за" или "против" запазването на парка. Близо 85 процента от гласувалите на местния референдум в Стара Загора са поискали местността "Бедечка" да бъде превърната в парк. 18 984 от гласувалите са отбелязали "Да" на бюлетината, 3130 са гласували с "Не". 

Активността обаче не преминава необходимите 40%, за да бъде обявено допитването за валидно. Въпреки това, кметът на общината Живко Тодоров заяви, че ще се съобрази с избора на гражданите, независимо от избирателната активност.

Ако въпросът на референдума беше ясно зададен, резултатът щеше да е още по-категоричен. Това подчерта в предаването ни "Преди всички" Никола Райков от групата "Запазете Бедечка":

Въпросът беше изключително труден за разбиране. Имаше странна информационна кампания от Община Стара Загора, която се опитваше да каже, че, едва ли не, паркът ще струва ужасно скъпо, пък за квартала ще е безплатно, и се наложи дори кметът многократно да заявява, че сумата всъщност е горе-долу една и съща за двете опции.

Според Атанас Славов, един от учредителите на Института за пряка демокрация, хората в града не са излезли да гласуват по няколко причини:

Самата информационна кампания не беше добре организирана. Въпросът, както беше зададен, пораждаше объркване у гражданите и не беше добре формулиран. Със сигурност тук има целенасоченост във формулировката. Вече не сме в началото на прилагането на местните референдуми – преди шест-седем години – и общините, местната власт имат опит в тези процедури, така че формулировките са направени така съвсем съзнателно.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.