Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейното издание на международния джаз фестивал е от 5 до 12 август

Джазът в Банско на 20!

3
Кенди Дълфър
Снимка: БГНЕС
Фестивалът, който преобрази, или по-скоро добави нови измерения на Банско, стигна до сериозен юбилей – цели 20 години! Как се прави специално празнично издание – това ни разказва създателят на фестивала (иначе доктор) Емил Илиев в „Моята друга музика“.

Започваме с Пати Остин, която вече мина през България, но в София и всички, които бяха на концерта й, са се „засилили“ да я чуят отново! Дамата, която самата Ела Фицджералд определя за своя наследница и която обикаля света, пеейки Ела. Продължаваме с един страхотен швейцарец, името му е Seven, за мен това е едно от събитията в Банско тази година. Забележете само как се нарича последния му албум – BackFunkLoveSoul, чуйте I Don’t Give Upи преценете сами. Кенди Дълфър пък всички я познават и обичат, и тя самата обича Банско, връща се за пореден път с куп уникални музиканти и нова (но не само) музика.

Емил Илиев ни разказва още и за биг-бендовете (цели пет), които са мерило са класа на дадено събитие или фестивал. Откриването на 20-я юбилеен джаз фестивал е, разбира се, с един от тях – Благоевградския, при това със Сентиментъл суингърс и Мишо Йосифов (който скоро също ни гостува в Радио София и който цели осем пъти вече е канен от Pink Martini да е част от състава им за европейската част от турнето на формацията).

Първата вечер на фестивала изобщо е изключителна – след дамите, които връщат суинга в сърцата ни, на сцената на площада в Банско ще излезе Влатко Стефановски (с голяма гордост разказва за него д-р Емил Илиев), после пък идва на ред немския пианист Аксел Цвингенбергер, който е постоянен елемент почти в Банско, защото представя буги-вугито (споре нашия гост това е музиката, която може да „усмихне“ живота ни и той много съжалява, че в България почти никой пианист не свири буги-вуги, „е, с изключение малко на Марио Станчев, но той пък отдавна не живее в България“). В този ред на мисли, Марио Станчев също е сред притегателните имена в програмата на фестивала тази година.

Но за да завършим програмата за откриването, не трябва да забравяме и младата, но много талантлива италианска певица Патриция Лакуирада, която също можете да чуете в това издание на „Моята друга музика“. П:родължаваме с концертите-събития и не можем да пропуснем бившия вокалист на „Инкогнто“ ( в албума им от 2006 Bees + Trees+ Flowers) Тони Момрел. И още любимци – Мънго Джери, защото когато има джаз, а Банско винаги е In the Summertime.

Специално време отделяме с Емил Илиев и на Камелия Тодорова с Живко Петров, на Петър Салчев, когото би било хубаво да чуваме по-често и извън Пловдив, на Йълдъз Ибрахимова (тя пее вечерта преди официалното откриване на фестивала и това е единственият платен концерт); и на фантастичния „бял Рей Чарлс“ Урош Перич, който често прави дуети с дъщерята на Рей (и Белградския бенд е бил оркестъра за европейските турнета на големия певец), и на Биг Бенда от Тбилиси (пак в предаването можете да ги чуете с впечатляващи интерпретации на джаз, соул и фънк стандарти)…

Времето не стига, но фестивалът наближава. Фестивалът, който добави и джаза към традициите в Банско. Добавя и десетки хиляди туристи в града, дошли специално заради музиката...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24