Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон с опит да смекчи тона с Москва след свалянето на сирийски бомбардировач

Снимка: БГНЕС

Вашингтон прави опит да смекчи тона с Москва в сирийския конфликт. След като американските сили в Сирия свалиха бомбардировач на правителствената авиация, Москва заплаши, че самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, ще бъдат смятани за потенциални цели. Ръководителят на американското военно командване генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че се работи над  възстановяване на горещата линия за избягване на инциденти между двете страни.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че САЩ са готови на всякакви действия в защита на силите, които се борят срещу ИД. А ръководителят на американското военно командване генерал Джоузеф Дънфорд обеща, че ще направи всичко възможно за да възстанови връзките с Москва, като подчерта, че най-лошото в момента би било преекспонирането на случая със сваления сирийски самолет. 
Положихме всички усилия, за да ги предупредим да не се приближават повече. Едва след това командирът прецени, че има заплаха за силите, които подкрепяме, и предприехме действия. Единствените действия, които сме предприемали срещу силите на режима в Сирия – става дума за два инцидента досега – са били самозащита, което сме съобщили пределно ясно, заяви генерал Дънфорд.

Свалянето на сирийския самолет е първото подобно действие на САЩ в продължаващия вече шеста година конфликт в страната. Острата реакция на Москва накара редица анализатори да изразят опасения от ескалация на напрежението и прерастването му във военен конфликт между САЩ и Русия. 

Не на това мнение обаче е уважаваният германски експерт по сигурността д-р Маркус КаймНе бива да преекспонираме инцидента, защото обща цел на Вашингтон и Москва от септември 2015 г., когато Русия се включи в Сирийския конфликт, продължава да бъде избягването на инциденти във въздушното пространство на Сирия. Освен това нека си спомним, че през април, когато американските военновъздушни сили атакуваха база на сирийската авиация, Русия реагира по същия начин и прекрати координацията с американците, но скоро след това се върна към договорената практика. Очаквам това да се случи и сега, заяви експертът по сигурността д-р Маркус Кайм.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.