Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейските синдикати: Заплатите ни са малки и недостатъчни, престижът на професията е спаднал сериозно

Валентин Попов: Нямаме друг полезен ход освен да продължим с протестите, ако преговорите не дадат резултат

| обновено на 05.07.17 в 10:15
Валентин Попов
Снимка: БГНЕС

Полицаите излизат на протест днес, когато МВР отбелязва своя празник, след като не се разбраха с ресорния министър Валентин Радев за увеличение на заплатите още тази година. Въпреки че депутатите единодушно промениха закона, за да решат проблема с облеклата на служителите на реда, а премиерът Бойко Борисов обяви, че лимит за горивото на патрулките няма да има, много други искания на униформените останаха безответни. Очаква се хиляди да ги повдигнат отново днес. Ще породи ли недоволството им конструктивен диалог? Темата коментира в ефира на "Хоризонт" Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, който смята, че прилагането на диференциран индивидуален подход за повишаване на заплатите на полицаите е добър вариант, но след първоначално увеличение за всички, което е наложително, защото:
 

За последните 8 или 9 години и минималната заплата, и средната заплата за страната, се увеличиха с повече от 50 процента – да не цитирам точни цифри, за да не сбъркам, но при всички случаи – с повече от 50 процента. Заплатите в МВР през това време са се увеличили с 15 процента. Това изоставане би трябвало поне до известна степен да се навакса и след това вече можем да мислим за някаква по-друга диференциация.

Точно в резултат на размера на заплащането, чието увеличение искаме, към момента и престижът и привлекателността на професията са спаднали много сериозно, подчерта още Попов.

Той посочи, че хората в системата на МВР, които са пенсионери, но продължават да работят, е около 3-4 хиляди от общо над 40 хиляди и отново подчерта, че има сериозен спад в качествата на кандидатстващите да станат част от силите на реда.

И то е съвсем нормално, коментира Попов, като допълни:

Да посмятаме малко – 662 лева стартова заплата на полицай и пожарникар, извадете 10 процента от нея, добавете едни 12 порцион и ще имате 700 и нещо заплата на току-що започнал работа полицейски служител или пожарникар. Мислите ли, че за тези пари в София можете да наемете общ работник?

Целта на протеста Попов обобщи така:

Какво искаме да кажем с протеста си? То е много елементарно смятаме, че заплатите ни са малки и недостатъчни, това искаме да кажем. Нямаме друг полезен ход освен да продължим с протестите, ако преговорите на дадат резултат, подчерта още Попов.

Цялото интервю с Валентин Попов, както и анкета на Андрей Борисов, който попита столичани дали подкрепят едно от основните искания на полицаите заплатите им да бъдат увеличени – чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата