Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Хазартът е №1 в плана на кабинета за облекчаване от бюрокрацията". Това извежда в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Всекидневникът коментира, че за пореден път хазартният бизнес се оказа сектор с най-висок приоритет за управляващите. През юни кабинетът "Борисов 3" прие решение №338, с което обяви война на бюрокрацията на всички фронтове. И първи, изглежда, ще бъдат освободени от бремето на излишните справки и удостоверения тъкмо фирмите, които печелят от организиране на игри на щастието и залагания на спортни резултати. Другите явно не са така важни за правителството.Министерството на финансите скоростно е подготвило промени в нормативната база, според които на работещите в хазартния бранш занапред няма да се налага да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние, удостоверения за чисти сметки с НАП, допълва още изданието.

Вестник "Монитор" съобщава: "Хазната дава 47 млн. лева на месец за ВИП пенсии". По данни на НОИ над 52 хиляди пенсионери са получили през юли тавана на парите за старини от 910 лева. По изчисления на Монитор това означава, че на всеки 100 възрастни у нас двама получават максималаната пенсия.

Вестник "Труд" алармира: "Горите умират, корояд и гъби ги унищожават". Всекидневникът обяснява, че дървестният фонд в цялата страна съхне. Фитопатогенна гъба и  корояд са засегнали над 300 000 декара гори. Масивите са в Родопите, Рила, Пирин и Стара Загора.

"Европейският съюз увеличава парите за здравословна храна на учениците", съобщава в днешния си брой "Капитал дейли". Новата обединена схема за предлагане на мляко, плодове и зеленчуци ще посрещне учениците през новата учебна година и ще възпитава децата в предимствата на здравословната диета

През предстоящата година България ще получи близо 5.3 млн. лева за предлагане на пресни плодове и зеленчуци в училищата, което е с близо 200 хил. по-малко от предходния период. Средствата от ЕС за прясно мляко обаче са почти удвоени и ще бъдат 2.3 млн. лв. По схемата могат да участват както училища и общини, които желаят да предоставят храна на учениците в съответните учебни заведения, така и производители и търговци на храни, които отговарят на изискванията, уточнява още "Капитал дейли".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.