Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Търсят 3 хиляди учители, готвят 25% скок на заплатите", съобщава вестник "Стандарт".  Просветното министерство ще разчита на учители в пенсионна възраст, за да запълни липсата. Ведомството вече разработва програма за по-малка натовареност на такива преподаватели. Най-много свободни места има за учители по математика, информатика, природни науки и английски език. "Проблемът с недостига на кадри за тази учебна година ще бъде преодолян. Задълбочаване се очаква в следващите между 5 и 15 години", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от "Стандарт".

Вестник "Сега" пише: "Кабинетът рапортува - войниците не стигат, но армията е боеспособна". По данни на доклада за състоянието на отбраната 20% са незаетите щатни бройки, въпреки усилията за набиране на кадри. "На практика това означава, че в армията има близо 6000 свободни места - от войници до офицери. Преди няколко седмици министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че положението се влошава. Според него най-тежко е положението в сухопътни войски, припомня още вестник "Сега".

"Няма повече да има посредници по сделки на предприятията от военнопромишления комплекс", информира вестник "24 часа". Това е станало ясно от публикуваната стенограма от заседанието на Министерския съвет вчера. По думите на премиера Бойко Борисов частните посредници източват държавните предприятия на входа и изхода. Всекидневникът допълва и че правителството поема ангажимент не само да запази работните места в оръжейния завод "Дунарит", а и да увеличи заплатите с 10%.

"ГЕРБ вдига такса смет", пише вестник "Земя". Следващата седмица бюджетната парламентарна комисия започва обсъждане на промени във формулата за изчисляване на такса смет. По думите на председателя на комисията Менда Стоянова таксата ще поскъпне за гражданите, защото сега тежестта се поема изцяло от бизнеса, което било несправедливо. В интервю за БНТ, цитирано от изданието, Стоянова е подчертала, че ще се търси се търси социална поносимост, без да се допуска срив в приходите на общината.

Вестник "Труд" коментира: "Пламъците над Кресна осветиха поредната екодалавера". Всекидневникът обяснява, че "подпалилият Кресна пастир Костадин Митев е гледал говеда по проект на Фонда за дива флора и фауна за 660 хил. лева. и държавата може да наложи запори за минимум 1 млн. лева на зеленото НПО за причинени щети. Според "Труд" "районът на Кресна е превърнат в зелена губерния от точещи пари НПО-та".

"Държавата бави година субсидиите си за иновативни проекти. Агенцията за малки и средни предприятия десет месеца не решава сред кои фирми да разпредели 5 млн. лв", пише в заглавие на първата страница "Капитал дейли". Ако компания измисли нещо ново, със сигурност ще бърза да пусне продукта на пазара. Когато обаче е имала неблагоразумието да кандидатства за държавна субсидия, забавянето явно е гарантирано, допълва още изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.